Avicii under en spelning på Tele2 Arena tidigare i år. Foto: TT

Storslam för Avicii på musikgala

Uppdaterad
Publicerad

Tim ”Avicii” Bergling tog hem tre priser när musikförlagen delade ut priser på Berns i Stockholm.

Avicii, som snart också pryder nya svenska frimärken, vann kategorierna Årets internationella framgång, Årets låt och Årets mest spelade låt (de två sista för ”Wake Me Up”).

Under galan prisades samtidigt systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit för sina kompositioner och Jason ”Timbuktu” Diakité för sina texter på nya skivan ”För livet till döden”. I Timbuktus motivering står det att han är en ”fullödig retoriker som med ordets ocensurerade lätthet röjer snabbaste vägen för ett blytungt budskap”.

Årets genombrott

Seinabo Sey fick pris som Årets genombrott. Sey har med sina låtar andas blues, gospel och soul blivit något av en världssensation, menar juryn.

– Det är ju helt fantastiskt. Jag har inte kunna haft en bättre start. Det är så fint att vara öppen för nått nytt och vara så accepterande och intresserade som många har varit, säger Seinabo Sey till Kulturnyheterna om sitt omvälvande genombrott.

Genombrottslåten skrevs under tidspress

Hon slog igenom med låten ”Younger” som nått internationell framgång.  Låten skrev hon under tidspress vid köksbordet.

– Jag satt runt köksborde bordet med en kompis som också är sångerska. Vi var frustrerade för att vi inte satte oss ner och skrev och tog tag i det där. Då satte vi oss ner och sa att var trettionde minut så ska vi ha skrivit någon form av låt och sen ska ha lite redovisning Och den låten handlade väl om det: att jag inte kunde ta tag i saker, så jag försökte läxa upp mig själv, säger Seinabo Sey.

Postumt pris

Tonsättaren Anders Eliasson prisades i kategorin Stor ensemble/opera för ”Trio d’Archi Ahnungen”, som blev det sista verket han hann skriva.

Musikförläggarnas pris delas ut sedan 2003 och syftar till att lyfta fram årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare.

Hederspristagare

Sedan tidigare var det känt att Monica Dominique skulle få musikförläggarans hederspris. En nyhet för året är att hederspristagaren fick 25.000 kronor att dela ut som stipendium till någon som pristagaren tycker är en speciell talang. Och Monica Dominique valde denna gång låtskrivaren och artisten Olle Hammar.

Alla pristagare

ÅRETS KOMPOSITÖR

Johanna & Klara Söderberg (First Aid Kit)

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Jason ”Timbuktu” Diakité

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Tim ”Avicii” Bergling

ÅRETS GENOMBROTT

Seinabo Sey

ÅRETS LÅT

”Wake Me Up” (Avicii) – Tim Bergling, Aloe Blacc & Michael Einziger

ÅRETS MEST SPELADE LÅT (delas ut i samarbete med Spotify)

”Wake Me Up” (Avicii) – Tim Bergling, Aloe Blacc & Michael Einziger

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Mindre ensemble/kammarmusik

Anders Eliasson Trio d’Archi ”Ahnungen”

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Stor ensemble/opera

Daniel Börtz ”Sinfonia nr 12”

MUSIKFÖRLÄGGARNAS HEDERSPRIS 2014

Monica Dominique

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2014

Beatrice Eli

Källa: Musikförläggarnas pris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.