Can Bonomo framförde Turkiets bidrag i Eurovisionsfestivalen 2012. Foto: Scanpix

Turkiet startar Türkvision

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet nobbar Eurovision song contest och startar istället en egen festival – Türkvision.

I lördags presenterade den nationella turkiska tv-stationen TRT en ny internationell musiktävling vid namn Türkvision. Det rapporterar bland andra DR.

Musiktävlingen kommer hållas i den nordturkiska staden Eskisehir och ha sammanlagt 20 deltagande länder. Den inleds med två semifinaler den 19 och 21 december och har final den 23 december.

Enligt den turkiska nyhetssajten Hurriyet daily news gjorde Turkiets utbildniningsminister ett uttalande om att den nya musiktävlingen inte bör betraktas som ett alternativ till Eurovision song contest.

”Oavsett om vi deltar i Eurovision eller inte hoppas jag att Türkvision kommer röra sig framåt på egen hand, växa och expandera år för år”, sa ministern.

Lämnar Eurovision song contest i protest

Turkiet har deltagit i Eurovison song contest sedan 1975. Men i december förra året meddelade TRT, som tv-sänt tävlingen tidigare, att tv-bolaget inte längre ville delta i tävlingen med anledning av vad de tycker är felaktiga regler.

TRT ställer sig nämligen emot att hälften av rösterna bestäms av en jury samt att fem länder (Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Storbritannien) automatiskt kvalificerar sig till final.

Landet deltog inte i årets final i Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.