Polen, Portugal och Bosnien och Hercegovina är några av länderna som hoppat av Eurovision. Foto: Grafik: SVT

Här är länderna som nobbar Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Artister från 39 länder tävlar i Malmö i år. Men flera länder har hoppat av på grund av ekonomiska skäl – eller i protest mot tävlingen.

Eurovision Song Contest beskrivs ofta som en fest som ska ena Europa. Men när tävlingen nu går av stapeln i Malmö är det med tre länder färre än året innan.

Länder som Portugal och Polen har valt att nobba tävlingen, på grund av det hårda ekonomiska läget.

Eurovision Song Contest 2013

Polen ställde in sin medverkan redan 2012 eftersom landet pressades hårt ekonomiskt av fotbolls-EM. Landet har inte valt att återvända i år, men har inte gett någon motivering till detta.

I Andorra och Bosnien och Hercegovina har de nationella TV-bolagen valt att inte ställa upp på grund av ekonomiska problem. Andorra meddelade till och med, inför 2012 års tävling, att man tänkt lämna EBU av ekonomiska skäl, men det har inte skett ännu.

Länge lät det som att även som att Grekland och Cypern skulle kasta in handduken på grund av den ekonomiska krisen, men länderna har trots allt valt att delta även i år.

Liechtenstein missade chansen att delta eftersom man inte ansökte till EBU innan juli 2012. Luxemburg har inte varit med på tjugo år och kommer inte att göra comeback i år, delvis av ekonomiska skäl.

Inte heller Tjeckien och Slovakien deltar i år. Slovakien ska ha hänvisat till ekonomiska skäl. Tjeckien har inte deltagit sedan 2009, då deras bidrag misslyckades med att ta en enda poäng i semifinalen.

Protest mot jury och räkmacka

Det finns också länder som nobbar Eurovision i ren protest. Turkiet meddelade i slutet av december att man inte kommer till Malmö i protest mot orättvisa ändringar i reglerna.

Tidigare var det bara tv-tittarna som röstade fram vinnaren, men nu står en jury för 50 procent av rösterna. Det finns ingen juryordförande från Turkiet.

Dessutom är de ESC-ansvariga i Turkiet missnöjda med att fem länder – Tyskland, Frankrike, England, Spanien och Italien – har en självklar plats i finalen varje år.

Protesterar mot Israel

Tunisien, Marocko och Libanon nobbar år efter år Eurovision i protest mot att Israel deltar. Libanon var på god väg att delta 2005 men valde att dra sig ur i sista minut, eftersom lagen förbjuder libanesisk tv att sända material från Israel.

Marocko ska ha övervägt en comeback men valt att inte göra det. Landet har deltagit en gång, men då skedde det 1980, när Israel inte deltog.

Ett par länder gör dock comeback i år. Armenien och San Marino deltar igen, efter att ha haft uppehåll i ett år.

Rättelse

2013-05-15 08.51

I en tidigare version av den här texten stod att Bulgarien gör comeback efter att ha tagit ett uppehåll sedan 2007. Det stämmer inte, Bulgarien har varit med allla år sedan 2005. Uppgiften har därför tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet