MTM:s generaldirektör Roland Esaisson. Foto: Petter Stahre

Svar på Lättläst-oron: ”Kan bli bättre för demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Oron kring Centrum för lättlästs framtid är obefogad, menar Myndigheten för tillgängliga medier.

Stiftelsen Centrum för lättläst  (CFLL) är under utredning. Bland annat föreslås det att stiftelsen ska avvecklas och verksamheten slås ihop med en annan myndighet – Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

På Centrum för lättläst väcker förslaget oro. Såhär sa chefen Ann Katrin Agebäck till Kulturnyheterna igår:

– Risken med det förslag som ligger nu är att färre får tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation på lättläst svenska. Alltså kommer demokratibegreppet i fara för dessa målgrupper.

Myndigheten stöttat förslaget

Men oron är obefogad, menar generaldirektör Roland Esaiasson på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). I myndighetens remissyttrande uppmuntrar MTM förslaget.

– Det här skulle innebära en väldigt positiv utveckling för den lättlästa verksamheten. Att materialet blir friare och mer tillgängligt, även digitalt, säger Roland Esaiasson, generaldirektör för myndigheten.

”Verksamheten kommer ej försvinna”

En sammanslagning kommer att innebära vissa synliga förändringar. MTM föreslår att ”en merpart” av CFLL:s personal ska följa med till MTM. Hela personalstyrkan förväntas alltså inte kunna följa med.

– När två verksamheter går samman så förändras organisationen. Men verksamheten kommer inte att försvinna. Den kommer finnas kvar, och ska utvecklas och reformeras, säger Roland Esaiasson.

Nyhetstidning kvar

MTM föreslår i sitt remissyttrande att den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor ska finnas kvar och även ges ut som en gratis e-tidning, taltidning och punktskriftstidning.

Något som ska försvinna enligt förslaget är dock Lättläst-tjänsten, som på beställning av företag, organisationer och institutioner tar emot och gör om information så att den blir lättläst.

Utredningen är ute på remiss till den 10 januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.