Familjen uppger att Nadine Gordimer har avlidit 90 år gammal. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Nobelpristagaren Nadine Gordimer är död

Uppdaterad
Publicerad

Familjen skriver på Twitter att sydafrikanska nobelpristagaren Nadine Gordimer har avlidit.

Nadine Gordimer, född 1923, började skriva tidigt och fick sin första novell publicerad vid 16 års ålder. Hon romandebuterade 1953 med ”Lögnens dagar”.

Hon föddes utanför Johannesburg som dotter till en brittisk mor och en judisk far som kommit till Sydafrika från Ryssland, men själv gick Gordimer i en katolsk skola.

Nadine Gordimer

Hjälpte Mandela

Från familjen kom engagemanget i sociala och ekonomiska frågor. Gordimer var tidigt engagerad mot apartheidsystemet och hjälpte Nelson Mandela med det berömda försvarstalet ”I am prepared to die” som han höll 1964 innan han dömdes till livstids fängelse.

Nadine Gordimer fick Nobelpriset i litteratur 1991 efter ett långt författarskap och ett liv som politisk aktivist.

Vännen Per Wästberg sörjer

En som kände Nadine Gordimer är Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien. Till Svenska Dagbladet säger han att han är oerhört ledsen över beskedet.

– Jag talade med henne i telefon för tre veckor sedan, då var allt som vanligt. Hon klagade lite över att hon hade svårt att gå på grund av sin artrit. Men hon var en sådan människa som man inte visste om hon dolde hur hon egentligen mådde för att verka käck, säger han till tidningen.

Engagerad för yttrandefrihet

Kulturnyheterna träffade Nadine Gordimer på bokmässan 2010 då hon engagerade sig mot ett nytt lagförslag som skulle inskränka yttrandefriheten i Sydafrika. Hon var överraskad över att den nya regimen var beredd att ta till metoder som apartheidstaten använde.

– Vi trodde inte att det skulle bli så här när vi kämpade mot apartheidstaten, sade hon vid tillfället.

Gordimer kallar sig i intervjun för en realistisk idealist.

– Om vi klarade av apartheid, ska vi klara av detta, säger Nadine Gordimer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nadine Gordimer

Mer i ämnet