Foto: Nintendo

Nya Zelda hyllas till skyarna

Uppdaterad
Publicerad

Zelda: Breath of the Wild är den första stora titeln till nya Nintendo Switch, och en milstolpe i speljättens historia att döma av kritikernas reaktioner. Efter en helg med genomgående högsta betyg i internationella medier är nya Zelda redan ett av de mest hyllade spelen genom tiderna.

Zelda: Breath of the Wild är flaggskeppstiteln som ska lansera Nintendo Switch och återställa det japanska spelföretaget till fornstora dagar efter floppkonsolen som var Wii U. Zelda är en av Nintendos mest älskade spelserier, och det nya spelet är avgörande för vilka förutsättningar Switch har för att lyckas.

Fem dagar och 68 recensioner senare ser Nintendo ut att ha lyckats. Zelda: Breath of the Wild har i skrivande stund ett snittbetyg på 98 av 100 på statistiksajten Metacritic – vilket gör titeln till det fjärde mest hyllade spelet genom tiderna. Siffran är smått sensationell och den första nya topp fem-noteringen på Metacritic sedan 2008.

Genomgående toppbetyg

”Breath of the Wild är ett mästerverk i öppen värld-design och ett epokindelande spel som återuppfinner den 30 år gamla spelserien”, skriver amerikanska IGN och delar ut 10/10 i betyg. Forbes kallar det ”ett av det bästa spelen genom tiderna”, medan Polygon beskriver nya Zelda som att Nintendo har hittat en form där de till fullo litar på spelarens intelligens: ”Denna nyfunna respekt resulterar i något stort, annorlunda och spektakulärt”. Båda ger spelet högsta betyg, precis som Edge, The Guardian och Gamespot.

Under de senaste 20 åren har det bara kommit tre spel som har fått ett högre snittbetyg. Grand Theft Auto 4 (2008), Tony Hawk Pro Skater 2 (2000) och Zelda: Ocarina of Time (1998). Det sistnämnda är det enda spelet någonsin som fått ett kritikersnitt på 99 av 100.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.