Sandra Oh, Regina King och Glenn Close var några av de pristagare vars tacktal uppmärksammandes under Golden Globe. Foto: TT

Ojämlikheten i filmbranschen fokus i tacktalen på Golden Globe

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna på de politiska inslagen i årets Golden Globe-gala var låga, särskilt efter att Oprah Winfrey i sitt tacktal 2018, lade ribban skyhögt. Samtidigt levererade flera stora pristagare starka tal som lämnade publiken tårögd. Fokus var den bristande representationen i filmindustrin.

Minns ni Oprah Winfreys brandtal på Golden Globe-galan 2018? Ett tal om kvinnor i allmänhet och svarta kvinnor i synnerhet och som möttes av ett stående publikhav och tusentals delningar i sociala medier.

Måttet av politiska inslag i årets Golden Globe-gala var inte lika högt som 2018, samtidigt passade flera av filmbranschens mest framstående profiler på att i sina tacktal säga sitt om ojämlikheten i filmbranschen och vikten av representation.

Golden Globe-galan

Gick från skämt till allvar

Ett av de mest uppmärksammade talen gjorde skådespelaren Sandra Oh, som tillsammans med komikern Andy Samberg ledde galan. Oh skämtade om att de var de enda Hollywoodskådespelarna som aldrig hade gjort något opassande och att de därför fick leda galan, men gick sedan över till att tala om det hon kallade ”The moment of change”.

– Jag sade ja till att stå på den här scenen ikväll, trots att jag var rädd, för att jag ville ha möjlighet att se ut över publiken och uppleva detta ögonblick av förändring. Det kanske kommer bli annorlunda nästa år, men tro mig, det här ögonblicket är på riktigt, sade en tårfylld Sandra Oh som sedan tog hem priset för bästa huvudroll i tv-serien Killing Eve.

”Du krävde allt annat av mig än sex”

Ett annat uppmärksammat tal som gick i linje med förra årets omfattande stöd för de kvinnliga filmarbetarnas metoo-upprop Time's Up, då många skådespelare anlände till galan i svart, var skådespelaren Patricia Clarkson som prisades för sin roll i tv-serien Sharp objects.

– Du krävde allt annat av mig än sex, det är precis så det ska vara i vår industri, sade hon och riktade ett tack till regissören Jean-Marc Vallee.

Även skådespelaren och regissören Regina King plockade upp denna tråd i sitt tal där hon lovade att inom loppet av en tvåårsperiod satsa stenhårt på att teamet bakom hennes produktioner ska bestå av hälften män och hälften kvinnor.

”Vi måste följa våra drömmar”

Applåderna rasade också när skådespelaren Glenn Close, som prisades för sin insats i The Wife, i sitt tacktal lyfte vikten av att kvinnor ska våga och ha möjlighet att göra verklighet av sina drömmar.

– Vår roll som kvinnor är att vara omhändertagande, det är det som förväntas av oss. Vi har våra barn, äkta män, partners, men vi måste få uppfylla oss själva och följa våra drömmar. Vi måste säga: ”Det där kan jag göra, och jag ska göra det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golden Globe-galan

Mer i ämnet