Filmstjärnorna Eva Longoria och Rosario Dawson planerar båda protestera genom att klä sig i svart på Golden Globe-galan. Foto: TT

Tyst protest mot Hollywoods herrklubb

Uppdaterad
Publicerad

Om allt går enligt planen kommer röda mattan att vara det enda färgglada på nattens Golden Globe-gala.

Tanken är en tyst protest mot Hollywoods herrklubb, och årtionden av sexuella trakasserier och löneskillnader.

– Det är dags att visa solidaritet, inte mode, säger skådespelerskan Eva Longoria som är en av kvinnorna som sagt att de kommer att delta.

En annan är skådespelerskan Rosario Dawson.

– Tiden är ute, säger hon i en video på Instagram där hon förklarar varför hon bär svart och gör samtidigt reklam för den nystartade organisationen Time’s up, som ska ge juridisk hjälp till kvinnor som utsätts för trakasserier på arbetsplatsen.

Hyllar stjärnorna som vittnade

I videon hyllar hon också flera av de stjärnor som under Me Too-rörelsen gått ut och berättat om sina erfarenheter.

– Tack Rose McGowan, tack Olivia Munn, tack Salma Hayek, tack Ashley Judd, Annabella Sciorra, Asia Argento, Gabrielle Union, Ellen Page, Terry Crews, Anthony Rapp, fortsatte hon.

– Tack för att ni var modiga nog att berätta er historia och att signalera att tiden är ute

Även Meryl Streep planerar att bära svart. Det är inte första gången hon blir politisk på Golden Globe. Skådespelerskan skapade rubriker i fjol på galan när hon mottog Cecil B DeMilles hederspris och ägnade stor del av sitt sex minuter långa tal åt att prata om president Trump.

– Den här instinkten att håna någon, när du själv är i en maktposition, det sipprar nedåt i alla led för det ger människor under dig tillåtelse att bete sig på samma sätt. När de mäktiga använder sin position till att mobba andra så förlorar vi alla.”

Oklart om Skarsgård ska delta

Även vissa män har sagt att de planerar att bära svart. 

Det är dock oklart om någon av de två svenska hoppen i natt, regissören Ruben Östlund (nominerad för filmen The Square) och skådespelaren Alexander Skarsgård (nominerad för sin roll i miniserien Big Little Lies), kommer att delta i protestaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.