Foto: AFP/AP/TT

Ruben Östlund nominerad till en Golden Globe

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlunds kritikerrosade film The Square nomineras till en Golden Globe i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. Och Ruben Östlund är glad – och lite överraskad – över filmens nominering.

– Den är inte jättekonventionell och den amerikanska branschen brukar vara lite mer konventionell i sina val, säger han till Kulturnyheterna.

I helgen vann filmen The Square samtliga fem kategorier den var nominerad i vid galan European film awards i Berlin, och Östlund har sedan tidigare en Guldpalmsvinst från filmfestivalen Cannes i bagaget.

The Square är även det svenska bidraget till Oscarsgalan, som Östlund själv kallar ”det näst finaste filmpriset” (efter Cannes).

The square

”Branschen brukar vara mer konventionell”

Nu är den svenske regissören även nominerad till en Golden Globe i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film och till Kulturnyheterna säger Ruben Östlund att han är glad – och lite överraskad.

– Det som är roligt är att jag har försökt göra en film som är vild och underhållande samtidigt som den har ett innehåll som jag tycker är väldigt viktigt, och att man inte har sett en motsättning i det. Den är ju inte jättekonventionell och den amerikanska branschen brukar vara lite mer konventionell i sina val.

Även Ruben Östlunds tidigare film Turist blev 2014 Golden Globe-nominerad, men den svenske regissören säger skämtsamt till Kulturnyheterna att han inte kommer att upprepa misstaget han då gjorde under galan.

– Jag och Johannes Bah Kuhnke gick på toaletten för att kolla vårt hår när det var dags för Bästa utländska film och en kameraman rusade ut och undrade var jag var. Så vi kom försent tillbaka till vårt bord – och i min värld är det anledningen till att vi inte vann en Golden Globe – då de var tvungna att ta någon annan som satt redo. Så den här gången ska jag kolla håret innan jag går och sätter mig, säger han till Kulturnyheterna.

Ruben Östlund är inte heller den ende svensk som nominerats till en Golden Globe – även Alexander Skarsgård nomineras för sin roll i Big little lies.

Oscars kaxigare lillasyster

Golden Globe-galan har gjort sig känd som Oscars kaxigare lillasyster. Galan är mindre, men först ut i galasäsongen och värdarna har en tendens att vara vassare än Oscars.

Ricky Gervais kastade vid sin medverkan för två år sedan förolämpningar till höger och vänster från scen och efterträddes sedan av komikerradarparet Tina Fey och Amy Poehler.

I år tar kvällsshowvärden Seth Meyers över programledarrollen efter kollegan Jimmy Fallon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet