Svenska Filminstitutets vd Anna Serner kommenterar nomineringen av The Square

Ruben Östlund svarar på anklagelserna: Hon kanske minns allting fel

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lola Arias menar att Ruben Östlund utan tillåtelse använt hennes namn i filmen The Square. Nu svarar regissören att konstnären nog minns händelseförloppet fel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Lola Arias, performancekonstnär och teaterregissör, att Ruben Östlund använt hennes namn utan hennes tillåtelse i guldpalmsvinnaren The Square.

Filmen The Square är uppkallad efter konstverket kring vilket filmen kretsar. I verkligheten är verket – Rutan – skapat av Östlund själv och Kalle Boman, men i filmen har konstnären fått namnet Lola Arias – något som skadar den verkliga konstnärens rykte, enligt henne själv.

”Kanske minns hon allting fel”

Enligt Lola Arias var överenskommelsen att hon skulle spela en fiktiv konstnär, med fiktivt namn, men scenerna som spelades in klipptes bort ur filmen. Hon skriver i debattartikeln att ingen bett om tillåtelse att istället använda Lola Arias verkliga namn. Nu svarar regissören på anklagelserna via mejl till DN.

”När det gäller namnet på karaktären använde vi alltid Lola Arias. I scenen som vi filmade med Lola säger hon det till och med själv i dialogen. Därför är det svårt för mig att förstå hur hon inte kunde vara medveten om det. Kanske minns hon allting fel” skriver Ruben Östlund.

Lola Arias var också upprörd över en intervju i spanska magasinet Fotogramas, där Östlund ska ha sagt att hon stod bakom hans verk ”The Square”. Enligt Ruben Östlund har dock magasinet felciterat honom:

”Jag har alltid sagt att konstverket är skapat av Kalle Boman och mig. Om någon har skrivit något annat har de inte tagit reda på fakta. ”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

The square

Mer i ämnet