Alicia Vikander och ”Hundraåringen” (med Robert Gustafsson i huvudrollen) har chansen att Oscarnomineras på torsdagen. Foto: TT/Buena Vista

Oscargalan 2016: Dubbla svenska nomineringar

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Vikander och ”Hundraåringen” nominerades till varsin Oscar på torsdagen.

Två svenska förhandsfavoriter nominerades till årets Oscargala. Såväl Alicia Vikander som svenska succékomedin ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har chansen att vinna filmvärldens mest prestigefulla statyett.

Vikander har chansen

Alicia Vikander, som redan nominerats till två Golden Globes (där vinsten dock uteblev) och två Bafta-priser, nominerades för bästa kvinnliga biroll för sina insatser i ”The Danish Girl”.

Chans för bästa smink

”Hundraåringen” nominerades i sin tur till en Oscar för bästa makeup och hår, där Love Larson och Eva von Bahr hyllas för sina insatser. Den svenska komedin med Robert Gustafsson i huvudrollen är en av tre filmer som har chans till statyetten.

Läs mer om Alicia Vikanders nomering här. Allt om Love Larson och Eva von Bahrs nominering hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.