Personal: Kulturprofilens klubb betalar svart

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade kulturprofilens verksamhet klubben har betalat ut löner svart, enligt två personer som tidigare arbetat på klubben.

Sveriges Radios Ekot har granskat kulturprofilens ”klubb”, som mottagit pengar såväl från Svenska Akademien som skattepengar från Stockholms läns landsting och Stockholms stad, Musikverket och Kulturrådet.

Ekot har gått igenom klubbens skattekonto sedan 1998, men bolaget registrerades inte som arbetsgivare förrän för fyra år sedan.

Kulturprofilen

Två personer som arbetat inom verksamheten berättar att de fått betalt svart. Även de som uppträtt ska ha fått betalt i form av ”pengar i ett kuvert eller en middag”.

– Han (profilen) var så himla noga med att vi skulle säga att vi var praktikanter om det var någon som frågade. Jag fick inte lov att nämna på mitt cv att jag hade varit anställd (på klubben), säger en av de kvinnor som Ekot talat med.

Avslöjanden kring kulturprofilen började med en artikel i Dagens Nyheter där 18 kvinnor säger att de utsatts för trakasserier och övergrepp av mannen. Även i den artikeln berättar två personer att klubben ägnat sig år svartbetalning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet