Miljonbidrag i skattepengar till ”klubben” stoppas

Uppdaterad
Publicerad

”Klubben” beskrivs som en maktfaktor i kultursverige.
Mannen som driver den har anklagats för våldtäkt och trakasserier av flera kvinnor.
I åratal har offentliga medel finansierat verksamheten i centrala Stockholm. Nu vill många av de betalande institutionerna strypa bidragen.

Efter att Dagens Nyheter publicerat granskningen av mannen, som driver den så kallade klubben – en central plats den stockholmska finkulturen, har Svenska akademien kopplat in en advokatbyrå, Nobelstiftelsen dragit tillbaka sin middagsinbjudan och kulturministern fördömt.

Totalt 18 kvinnor vittnar för tidningen om de övergrepp kulturprofilen har utsatt dem för.

Central i berättelsen är den så kallade klubben – en kulturscen i centrala Stockholm. Klubben drivs av den utpekade mannen, och har i flera år fått miljontals kronor i stöd. Det rör sig om skattepengar.

Här kommer pengarna ifrån:

Statens kulturråd

Nästan 3,2 miljoner kronor har delats ut i stöd sedan år 2006. Och bidragen har ökat. 2017 och 2016 delades 350.000 kronor ut per år.

”Vi ser med avsky på de övergrepp och brott mot lagen som beskrivs i de senaste dagarnas publiceringar om en kulturaktör som fått bidrag från Kulturrådet. Som kulturmyndighet måste vi ta vårt ansvar för det som sker inom kultursektorn”, skriver en representant för Statens kulturråd i en kommentar till Kulturnyheterna.

Musikverket

År 2013 betalades 200.000 kronor ut i bidrag till ett av klubbens projekt. År 2015 delades 300.000 kronor ut i stöd till ett annat projekt.

”Musikverket ser förstås allvarligt på de berättelser som kommit fram och tittar på konsekvenser för framtida bidragsgivning”, skriver en talesperson för myndigheten i ett mejl till Kulturnyheterna.

Stockholms stad

Kommunen har betalat ut över 390.000 kronor per år till klubben sedan år 2010.

Enligt SVT Stockholm kommer staden nu att se över sina rutiner för bidrag till kulturverksamheter: om det är möjligt att stoppa bidrag till företag och föreningar där rapporter om sexistiska strukturer framkommit.

Stockholms läns landsting

Landstinget betalade ut 100.000 kronor i bidrag förra året. Mellan år 2013 och 2015 betalades 80.000 kronor ut. Pengarna är öronmärkta för barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är förfärligt, några framtida bidrag från oss lär det inte vara tal om, säger landstingsrådet Anna Starbrink (L) till SVT Stockholm.

Även Svenska akademien har meddelat att man kommer att sluta med att ge ekonomiskt stöd till klubben.

Fotnot: I inslaget ovan nämns Statens konstråd som bidragsgivare. Det stämmer inte. Det är Statens kulturråd som åsyftas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet