Foto: SVT

Advokatbyrå ska utreda kulturprofilens inflytande över Svenska akademien

Publicerad

Kulturprofilen har nära band till Svenska akademien och flera av kvinnorna som uttalat sig i DN vittnar om att personen hotat med att förstöra deras karriärer om de sätter sig emot.

– I artikeln finns uttalanden från Kulturprofilen om att att ”jag ska förstöra din karriär”, och liknande saker, och det är ytterst angeläget att ta reda på om något i vårt arbete tyder på att han har haft ett sådant inflytande, över priser och så vidare. Är det så – då måste vi få upp det i ljuset, säger Svenska akademins ständiga sekreterare Sara Danius till DN.

Danius säger att hon inte vetat om hur kulturprofilen betett sig, men att hon hört rykten om ”tafsningar och skamliga förslag”. Att Svenska Akademien bibehållit en nära relation beror på hans position.

– Ja… Därför att han har gjort en stor insats för kulturlivet. Den så kallade klubben har varit en central samlingspunkt för olika kulturyttringar, det har varit en väldigt viktig plats. Men för Akademien är han oviktig, säger Sara Danius till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet