Amanda Svensson, Elise Karlsson och Lena ten Hoopen Foto: TT

Välkänd svensk kulturprofil anklagas för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Arton kvinnor, däribland författarna Lena ten Hoopen, Amanda Svensson och Elise Karlsson, anklagar en välkänd kulturprofil för sexuella övergrepp och trakasserier, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska mannens beteende varit känt sedan länge i den svenska kulturvärlden.

Övergreppen som artikeln i Dagens Nyheter berättar om ska ha skett mellan år 1996 och 2017.

En av de kvinnor som uttalar sig om kulturprofilen i tidningen är författaren Gabriella Håkansson. Hon beskriver hur han på en fest tryckte upp en hand mellan hennes ben och ”liksom grävde”.

– Det fanns inget som motiverade händelsen, den hade inte föregåtts av någon flört eller beröring på armen. Det var bara en hand rakt upp i underlivet, säger hon till tidningen.

Nära koppling till den litterära världen

Utöver Gabriella Håkansson är också författarna Elise Karlsson, Amanda Svensson och Lena ten Hoopen några av de personer som i artikeln anklagar mannen för trakasserier och övergrepp. Men en stor del av de som berättar om övergreppen har valt att vara anonyma.

Mannen har nära koppling till den svenska kulturvärlden och särskilt den litterära. Därtill har han också varit ledare för en klubb med en central roll för Stockholms kulturliv. Enligt Dagens Nyheter skall hans beteende också varit välkänt bland många i branschen sedan 1980-talet.

Mannen själv vill inte kommentera anklagelserna som riktas mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet