Foto: SVT

Bidrag till kulturklubb kan stoppas – efter anklagelser om sexuella övergrepp

Publicerad

Den kulturpersonlighet som anklagas i Dagens Nyheter för att ha sexuellt utnyttjat kvinnor har fått miljoner i bidrag från Stockholms stad och Stockholms läns landsting för att driva en kulturklubb. Idag håller man stängt med hänvisning till sjukdom.

Bidragen har gått till att driva en kulturklubb med olika evenemang i Stockholm.

– Det är förfärligt, några framtida bidrag från oss lär det inte vara tal om, säger landstingsrådet Anna Starbrink (L), som bland annat har ansvar för kulturfrågor.

Stödet från landstinget har omfattat ungefär 70.000 till 90.000 kronor per år, som gått till klubbens barn- och ungdomsverksamhet.

Ser över rutiner

Stockholms stad har betalat ut över 300.000 kronor till klubben per år. Nu ser staden över sina rutiner för bidrag till kulturverksamheter, om det är möjligt att stoppa bidrag till företag och föreningar där sexistiska strukturer framkommit.

– Det är viktigt för oss att både personal och besökare i verksamheterna som vi finansierar har det bra. Tidigare har vi inte haft verktygen för att undersöka det, men det hoppas vi få nu, säger Anna Lund på Stockholms kulturförvaltning.

Beslut om nya rutiner kan förväntas i december både i landstinget och staden.

SVT har sökt kulturnämndens ordförande i staden, Roger Mogert (S), som inte velat uttala sig i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer