Ebba Von Sydow/ Peter Wolodarski Foto: Marc Femenia / JANERIK HENRIKSSON / TT

Vännerna om Magdalena Ribbing: ”En stor förlust”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Ribbing lämnar en stor sorg och saknad efter sig bland kollegor och vänner. Dagens Nyheters chefredaktör kommenterar beskedet. – Det är otroligt sorgligt, säger Peter Wolodarski till Kulturnyheterna.

Magdalena Ribbing inledde sin karriär på Dagens Nyheter 1970 för att under 1990-talet bli chef för Namn och Nytt-redaktionen.

Under senare år var hon framför allt känd som vett- och etikettexpert och skrev även en populär frågespalt i tidningen på samma tema.

LÄS MER: Magdalena Ribbing är död – blev 77 år

Och enligt Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski mottogs beskedet om Magdalena Ribbings bortgång i en fallolycka i hemmet emot med stor sorg.

–  Det är otroligt sorgligt – hon hade mycket kvar att ge, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Peter Wolodarski betydde Magdalena Ribbing mycket för många av tidningens läsare.

– Hon var en mångårig profil och betydde väldigt mycket för många människor med sin klokskap, sina råd och sin anständighet. Det är här en stor förlust, säger han till Kulturnyheterna.

”Hade ett stort hjärta”

Journalisten och författaren Ebba Kleberg von Sydow säger till Kulturnyheterna att Magdalena Ribbing under åren blev en nära vän.

– Det var ju en stor ålderskillnad mellan oss, men konstigt nog märkte vi aldrig det för vi blev väldigt goda vänner genom alla de sammanhang vi jobbat tillsamans. Kungliga sammanhang, Nobelsammanhang och andra tv-sammanhang.

Enligt Ebba Kleberg von Sydow var också Magdalena Ribbings genuina intresse i andra människor en viktig orsak till att hon blev så folkkär.

– Jag tror att det var hennes fantastiska träffsäkerhet och det genuina intresset för andra människor. Och så var hon en otroligt duktig journalist – hon hade en kombination av en vass penna, ett stort hjärta och en underbar humor.

”Gjorde en pionjärinsats”

Utöver sitt arbete som journalist var Magdalena Ribbing även chefredaktör för Gastronomiska akademiens årsbok. Krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist är en av ledamöterna i akademien och minns Magdalena Ribbings stora engagemang.

– Det känns tomt verkligen, och det är mycket som går runt i huvudet nu. Jag minns henne som professionell krögare och initiativtagare till krogguiden på DN, det var en pionjärinsats. Hon hade ett otroligt engagemang för måltider generellt – ur alla aspekter, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Carl Jan Granqvist var Magdalena Ribbing också en person med starka åsikter, som hon inte var rädd att vädra.

– Som person var hon en väldigt stark kvinna – en riktig karl. Vi hade många kontroverser och jag kommer sakna dem också, jag gillade de där fäktningarna. Vi var båda ganska starka i våra uppfattningar och man gillar ju de personerna. Det känns väldigt tomt att inte kunna ringa henne mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.