Foto: Kacper Pempel/TT/Reuters

Polanski utlämnas inte

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Polen har beslutat att inte utlämna Roman Polanski till USA efter den överklagan som gjordes tidigare i år. Den Oscarsvinnande regissören flydde USA i samband med en sexbrottsdom 1977.

2015 beslutade en polsk domare att regissören Roman Polanski, som flydde USA i samband med en sexbrottsdom på 70-talet, inte skulle överlämnas. I våras överklagades dock domen av Polens justitieminister och riksåklagare Ziobro Zbigniew, som bland annat menade att regissörens kändisskap skyddat honom från rättsliga påföljder.

Under tisdagen tog högsta domstolen beslutet att inte anta överklagandet. Något som alltså sätter punkt för de nästan 40 åren av juridiska turer kring huruvida regissören ska utlämnas eller ej, skriver AFP.

Roman Polanski är en av världens mest kända filmskapare, och ligger bland annat bakom filmerna ”Rosemarys baby”, ”Chinatown” och ”Repulsion”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.