”Politiker ska få säga ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke vill inte kommentera bråket mellan SVT och regeringskansliet, men tycker att det ska vara ”högt i tak” i debatten om verklighetsbilden.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke vill inte uttala sig specifikt om bråket mellan SVT och regeringskansliet kvällen för statsministerduellen i SVT. Men när det gäller dragkampen om verklighetsbilden tycker han att det ska vara högt i tak.

–  Jag tycker inte det är upprörande att politiker eller deras pressfolk försöker påverka mediers publiceringar, säger han.

Medier

Att lyssna på invändningar är nyttigt och kan till och med korrigera eventuella fel, menar Nils Funcke.

– Ett problem blir det först när journalister och utgivare favoriserar ett parti eller intresse genom att välja bort eller lägga till uppgifter som inte är journalistiskt motiverade, säger Nils Funcke.

Förr ringde politikerna själva

Förr var det vanligare att politikerna själva ringde till redaktionerna och klagade på publiceringar. Gamle statsminsiter Göran Persson var inte sen att reagera och kontakta journalister om han var irriterad eller tyckte att han och socialdemokraterna blivit orättvist behandlade.

Idag är det politikernas pressfolk som står för påtryckningarna, med det är ingen skillnad menar yttrandefrihetsexperten.

– Presspersoner är politikernas förlängdad stämband. Försöker de påverka gör de det på uppdrag av politikern, säger Nils Funcke.

Stålhätta på?

Han tycker att redaktioner och reportrar får tåla kritik och press från politiskt håll.

– Det är lite för mycket ömma tår bland journalister. Dom bör ha lite mer stålhätta i dojorna, säger Nils Funcke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet