Politisk protest stal showen

Uppdaterad
Publicerad

Kendrick Lamar i handfängsel lyfts fram som Grammygalans höjdpunkt. Den 28-årige rapparen levererade en föreställning som åkallar skjutningen av Trayvon Martin, fängelsestatistik och Black Lives Matter-rörelsen.

Iklädda fångkläder, handfängsel och med sänkta huvuden marscherar Kendrick Lamar och hans dansare ut på en scen ombyggd till ett fängelse. Så börjar framträdandet som ny lyfts fram som Grammygalans höjdpunkt i sociala medier och av internationella medier som Guardian, Billboard, Huffington Post och BBC.

Efter Beyoncés vitt omskrivna Superbowl-framträdande och debatten som följt årets Oscar-nomineringar var det nu Kendrick Lamars tur att göra politik av en av USA:s största tv-händelser.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Refererade till Trayvon Martin

Den 28-årige rapparen framförde ”The blacker the berry”, ”Alright” och en nyskriven vers som åkallade rasism, överrepresentationen av svarta i amerikanska fängelser, medborgarrättsrörelsen och misshandeln av Rodney King.

– Den 26:e februari dog jag också (…) det var jag som skrek på hjälp när han drunknade i sitt blod, 2012 vred klockan tillbaka 400 år, rappade Lamar i en referens till dödsskjutningen av den 17-årige Trayvon Martin 2012 av en polis, som blev startskottet för ”Black lives matter”-rörelsen i USA.

Hyllas i sociala medier

Det hela ramades in av musiker inlåsta i celler, afrikansk dans framför ett enormt eldbål och avslutades med projicering av den afrikanska kontinenten med orden ”Compton”, Kendrick Lamars hemort, skrivet i mitten.

Framträdandet möttes av stående ovationer av den amerikanska artisteliten, och har hyllats i sociala medier av bland andra NBA-stjärnan Kobe Bryant, programledaren Elle DeGeneres och det svenska stjärnskottet Seinabo Sey.

Kendrick Lamar blev en av kvällens stora vinnare, och tog hem fem Grammys. Bland annat belönades hans senaste album ”To pimp a butterfly” med priset för bästa rapalbum. Läs allt om vinnarna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Mer i ämnet