David Lagercrantz berättar att det var Stieg Larssons berättargrepp som fångade honom. Han tackade ja till att skriva den fjärde boken om Millennium mitt i en ”brinnande feber”.
– Jag kände, follow the fire, go for passion. Som journalist, om jag får en viktig story så går jag igång, säger han.
Stora skor att fylla
Pressen har varit enorm ända sedan det avslöjades att det skulle komma en uppföljare.
– Jag har varit skräckslagen! Och skräcklagen är inte kul att vara. Men jag har lärt mig det av Göran Kropp att när du är fullständigt livrädd för att misslyckas så skärper man sig själv. Jag vara bara tvungen att arbeta hårdare än jag gjort i hela mitt liv.
– Det har varit en bipolär process. Jag har varit manisk och sen kommit in i perioder då jag känt mig som den sämsta författaren någonsin. Hela den här arbetsprocessen har varit extremt viktig och utvecklande för mig som person, säger han.
Ska donera delar av intäkterna
David Lagercrantz säger att drivkraften bakom att skriva boken inte främst var ekonomisk, även om försäljningen mest sannolikt kommer att bidra till ökad klirr i kassan. En del av pengarna kommer att doneras till välgörenhet. Inte bara till Stieg Larssons stiftelse Expo.
– Jag är privilegierad och uppvuxen i skuld över detta. Men hade jag sagt nej till det här så hade jag ångrat det i hela mitt liv. Jag har aldrig känt en sådan feber tidigare. Det finaste som hänt mig i mitt liv, bortsett från min familj, var att jag fick unga människor att börja läsa med Zlatan-boken. Med det här kommer jag att donera ett ansenligt bidrag till läsrörelsen, säger David Lagercrantz.
– Jag välkomnar alla diskussioner. Jag har fått höra både det ena och det andra, men om man säger till mig att jag gjorde det här för att tjäna pengar, då blir jag faktiskt rasande.
Ökad intolerans
David Lagercrantz säger att Stieg Larssons verk är viktigare än någonsin.
– Jag är så glad att den här boken, oavsett vad ni tycker om den, gör att ni uppmärksammar Stieg och det han kämpade för. Vi ser en ökad intolerans, till och med en ny fascism som är på väg in.
– Säg vad ni vill säga, men jag har gjort mitt allt. Jag har slitit hårdare än någonsin.
Bemöter kritiken
I samband med lanseringen av nya boken har kritik riktats mot förlaget Norstedts och författaren för att inte ge journalister tillräckligt stora friheter. Få har fått läsa boken innan de intervjuat David Lagercrantz. Galet, skrev danska Politikens litteraturredaktör Jes Stein Petersen, i en uppmärksammad text, och valde att helt bojkotta bevakningen av Lagercrantz och Millennium.
– Jag är så glad över mitt förlag, men jag förstår ju journalisterna. Jag tror inte att jag är en stjärna. Jag är en blygsam person som fått ett fantastiskt uppdrag, men jag är ganska övertygad om att hade vi släppt allt det här, så hade allt bara läckt som en bomb.
”Självklart finns det ekonomiska skäl”
På frågan om vad förlaget väntar sig att journalister som inte har fått läsa boken ska fråga om under presstillfället, och vad förlaget kan tänkas tjäna på boksläppet, svarar Norstedts förlagschef Eva Gedin:
– Vi har fått väldigt mycket frågor om vad vi tjänar på det här. Varför vi varit tvungna att hemlighålla det här är att boken har kommit ut på så många marknader samtidigt. Jag har hela tiden sagt att vi naturligtvis har höga och rimliga förväntningar. Självklart finns det ekonomiska skäl också, men det viktigaste är att vi gör en bra bok och en rimlig fortsättning.
Kan bli film
Senare under onsdagen bekräftade Magdalena Hedlund, som förhandlar om rättigheter för Stieg Larssons dödsbo Moggliden AB, att diksussioner pågår om möjligheterna att göra film av boken.
– Det är framförallt Yellowbird, som gjort de tre tidigare filmerna på svenska och Columbia, som gjort den amerikanska versionen av filmen som är intresserade. Men det är ingenting som är klart. Just nu handlar det om att alla parter ska få läsa boken, säger hon till Kulturnyheterna.