Judiska museet i Berlin. Foto: Wikimedia commons

Protester mot polsk kulturpolitik

Uppdaterad
Publicerad

I veckan rapporterades det att chefen för polska kulturinstitutet i Berlin får avgå. Nu kritiseras beslutet av programdirektören för Judiska Muséet i Berlin.

Polska kulturinstitutets chef i Berlin, Katarzyna Wielga-Skolimowska, har avskedats efter kritik från Polens ambassadör i Tyskland. Anledningen till att hon får lämna ska vara att det har ”varit för mycket judiskt innehåll” i verksamheten.

Flera kulturpersonligheter och Cilly Kugelmann, programdirektör för Judiska museet i Berlin, har skrivit ett öppet brev till den polska ambassadören i protest mot beslutet att avskeda Katarzyna Wielga-Skolimowska, skriver Sveriges radio.

”Vi är alla så vansinnigt upprörda”

”Här håller en hel generation unga polacker på att undanröjas ur offentlig tjänst” säger programchefen för Judiska museet Cilly Kugelmann till Sveriges radio.

Cilly Kugelmann säger att hon är orolig över att de relationer som byggts upp mellan Tyskland och Polen efter andra världskriget ska skadas av beslutet.

”Tack vare Katarzyna Wielga-Skolimowska, den nu sparkade chefen vid polska kulturinstitutet fick Berlinborna lära känna nutida polsk kultur. Hennes arbete har gjort ett starkt intryck här i Berlin. Därför är vi alla så vansinnigt upprörda över att hon tvingades gå från en dag till en annan”, säger Cilly Kugelmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.