Reinfeldt betalar inte radio- och tv-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Radio- och tv-avgiften som regeringen betalar ska täcka statsministerns tjänstebostad, tycker regeringskansliet. Radiotjänst håller inte med.

Just nu pågår en utredning hos Radiotjänst, som handlar om att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte själv betalar radio- och tv-avgiften för sin bostad, Sagerska huset. Radiotjänst och regeringskansliet har helt olika åsikt om huruvida statsministern borde betala.

Radiotjänst pekar på lagen

Carl Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, tycker att lagen talar sitt tydliga språk för att Fredrik Reinfeldt ska betala.

– Radiotjänsts uppfattning grundar sig på lagen som reglerar radio- och tv-avgift, och den är tydlig. Företag ska betala om de har en avgiftspliktig utrustning, till exempel en tv, i företagslokalerna – vilket betyder lokaler avsedda för annat än bostad. Sedan finns det hushållsregler för avgift när en privatperson är folkbokförd på en adress.

Säger att Reinfeldt varken äger tv eller dator

Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius vill inte ställa upp på en bandad intervju men berättar för Kulturnyheterna att hon tycker att det här är något som ska redas ut mellan de två myndigheterna, och inte drabba privatpersonen Reinfeldt.

Hon tillägger att Fredrik Reinfeldt själv äger varken någon tv, läsplatta eller dator utan att regeringskansliet tillhandahåller honom allt han behöver.

Enligt Alenius ska Reinfeldt därför inte behöva betala någon avgift som privatperson och hänvisar alla ytterligare frågor till chefsjurist Bengt Nordqvist.

”Vi följer den ordning vi haft sen 90-talet”

– Det pågår just nu en dialog mellan Radiotjänst och regeringskansliet. Om något har blivit fel så ska vi naturligtvis rätta till det, berättar Bengt Nordqvist som är den som har hand om regeringskansliets avtal med Radiotjänst.

Bengt Nordqvist menar, till skillnad från Radiotjänsts vd att Sagerska huset inte är en vanlig tjänstebostad och att det därför räcker med den avgift som regeringskansliet betalar.

– Hur situationen har uppkommit är jag inte rätt person att besvara men vi följer den ordning som vi har vi haft sen 90-talet.

”Reinfeldt inte medveten om det”

Radiotjänstdirektören tror inte att statsministern har skippat avgiften med flit:

– Jag är övertygad om att Fredrik Reinfeldt inte har varit medveten om detta förhållande. Jag har svårt att tro att han har valt att inte betala 2076 kronor per år. Det här hanteras ju av regeringskansliets tjänstemän, och är ett missförstånd från deras sida. Vi hoppas på en bra lösning och vet att vi gör rätt, säger Johansson till Kulturnyheterna.

Reinfeldt: ”Har följt instruktionerna”

Fredrik Reinfeldt ställer inte upp på intervju med Kulturnyheterna i dag. Sveriges Radio lyckades dock fånga statsministern i farten, och fick ett svar som tycks styrka Carl Gustav Johanssons tes:

– Jag har följt de instruktioner jag har fått från regeringskansliet, säger Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio.

Nu kommer statsministern antagligen behöva betala in avgift i efterskott. Hur mycket det rör sig om vet inte Radiotjänsts vd i nuläget.

– Det är inget ovanligt att vi påför avgiften retroaktivt. De flesta brukar då vara ärliga med när de flyttade in, och anmäler radio- och tv-innehav från det datumet.

Två ministrar avgick

Regeringen har en känslig historia kring uteblivna betalningar av radio- och tv-avgiften. År 2006 uppmärksammades det att tre av ministrarna inte betalade avgiften.

Två av dem, Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius, fick avgå bara några dagar efter avslöjandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.