Foto: Press

Rekordfylld Game of Thrones-premiär

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndag återvände Game of Thrones till skärmarna när säsong sju hade premiär på HBO. Och hela 16,1 miljoner människor satt i USA bänkade när Daenerys bokstavligen seglade in i Westeros.

Förvisso är siffran med samtliga av HBO:s plattformar inräknade, alltså tv-sändningen, upprepningar, streaming och DVR. Men siffran 16,1 bräcker som synes ändå förra säsongens premiärsiffra på 10,7 miljoner visningar med råge, rapporterar Forbes. Därtill gör de massiva tittarsiffrorna också tv-serien till det mest sedda premiäravsnittet på HBO någonsin.

Och detta trots att årets premiär gick av stapeln mitt i sommaren –  inte på våren som förra gången, en tid på året som generellt brukar ha högre tittarsiffror. Vilket också är anledningen till att tv-serier tenderar att ha sina premiärer under just vår och höst.

LÄS MER: Serien som ”vågar döda” är tillbaka

Hyllningar till Arya

Men det är inte bara på tittarfronten som serien slår tidigare rekord. Det timslånga premiäravsnittet ”Dragonstone” har redan scorat nästan 100% på sajten Rotten Tomatoes.

Avsnittet genererade dessutom 2,4 miljoner tweets – något som enligt plattformen själva gör avsnittet till det mest tweetade någonsin, skriver Variety. Framför allt var det Arya Stark som stod högt i kurs i valet av karaktär som det twittrades om. Även rent generellt syntes hyllningar till seriens kvinnliga karaktärer – något som inspirerade en hel del av tittarna att twittra ”The future is female”.

LÄS MER: HBO planerar Game of Thrones-spinoff

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.