Handels rektor sågar kulturpolitikernas strategi

Uppdaterad
Publicerad

Att motivera kultursatsningar med tillväxtmål och nyttoaspekter i välfärden kan vara farligt, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Kulturpolitiker från både höger och vänster för gärna in kulturen i de övriga politikområdena, som jobbpolitiken och välfärdspolitiken, det kunde Kulturnyheterna berätta om i går.

Men det kan göra kulturen en björntjänst.

Val 2014 Kultur

Kulturen som samhällsverktyg

– Många kulturpoliker talar om kultur som ett verktyg. Som ett sätt att öka turismen eller något som är bra för hälsan. Det finns en tendens att kulturen ska uppnå något annat och vara instrumentell i stället för att bara ha ett egenvärde, säger Lars Strannegård.

Han är styrelseledamot för Statens kulturråd och rektor på Handelshögskolan i Stockholm och har forskat kring kulturfrågor.

”Skulle kunna vara partiernas kärna”

I stället skulle kultur kunna vara en kärna hos de politiska partierna, som inte sällan anklagas för att vara otydliga med sina framtidsvisioner och vilken ideologi de står för.

– Det finns andra partier som fokuserar på det rent ideologiska, exempelvis jämställdhet, och ett sådant parti skulle ju inte bara säga att jämställdhet är bättre för ekonomin utan för att det har ett egenvärde i sig. För att det är vad ett civiliserat samhälle kräver. Så skulle man kunna göra med kulturen också men det sker inte riktigt nu.

”En högriskretorik”

Sättet att beskriva kulturen i ekonomiska termer är en del av en trend i hela västvärlden, säger Lars Strannegård. Men det finns risker med att använda samma ord om kultur som traditionellt använts om hur företag drivs.

– Om det sedan visar sig att kulturen inte var så nyttig, det blev inte så många turister som man hade hoppats, så lägger man ner det. Det är då man börjar leva farligt. Så det är en högriskretorik.

”Förr eller senare tar framgångsrika projekt slut”

På olika håll har politikerna beslutat att kulturprojekt som är framgångsrika ska få en bonus, medan de som inte är framgångsrika publikt blir utan. Det tror Lars Strannegård är riskabelt.

– Förr eller senare tar också de framgångsrika projekten slut och då står man där med tvättad hals. Så det gäller att ha en grogrund för många olika slags kulturformer.

Kulturen som mål, inte medel

Och han säger att om kulturen blir ett instrument finns också risken att man missar själva poängen med den.

– Då har man blandat bort korten. För i själva verket ska man ju använda pengar för att nå insikt och meningen med livet, det kulturen står för och inte tvärtom.

Men Lars Strannegård tror att kulturpolitikerna vet precis vad de gör.

– Med en månad kvar handlar det om att vinna valet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet