Foto: Privat

Researchgruppen: En enorm respekt för det arbete vi har gjort

Uppdaterad
Publicerad

– Jag behöver begränsa mitt liv beroende på hur mycket hot jag har runt mig, berättar My Vingren på Researchgruppen, som kan vinna Årets avslöjande.

Idag delas det prestigefyllda Stora journalistpriset ut. Nominerade i klassen Årets avslöjande är bland annat Researchgruppens och Expressens artikelserie ”SD och näthatet”.

Juryns motivering till nomineringen lyder: ”För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte.”

Journalistpriset 2014

Tidigare prisade

Journalisten My Vingren är en av drygt tiotalet frilansande journalister som är knutna till Researchgruppen, som tidigare fått utmärkelsen Guldspaden för att ha ”Avpixlat avpixlade”.

Vad innebär nomineringen till Stora journalistpriset?

– Stora journalistpriset är ett av de mest prestigefyllda journalistiska priserna så att Researchgruppen blev nominerade innebär en enorm respekt för det arbete vi har gjort, säger hon.

Får ni mer respekt från allmänheten genom det här?

– Det beror nog på vem man frågar, jag tror att ända sen vi började arbetet med Expressen så har det funnits en respekt för oss. Men det har också funnits ganska mycket skeptiska röster.

”En av de mest granskade”

Hur har den skeptiska attityden mot er påverkat er journalistik?

– Researchgruppen är en av de mest granskade journalistiska redaktioner som finns i Sverige. Det tycker jag egentligen är jättebra. För det gör att vi ställer högra krav på oss själva, att vi dubbel- och trippelkollar all research vi gör. Den skeptiska attityden gör i förlängningen att vår journalistik blir bättre.

Hur har ni granskats av andra medier?

– När vi kom ut med den första publiceringen i Expressen var det tillexempel många som trodde att vi hade använt oss av olagliga metoder för att få fram vilka som låg bakom näthatet, det bemötte vi genom att vara öppna och berätta hur vi hade gått tillväga.

Ni har haft flera avslöjanden om Sverigedemokraterna. Har ni någon politisk agenda?

– Nej, det har vi inte. Faktum är att i den granskning som vi är nominerade för, har vi granskat alla valbara politiker som ställde upp i samtliga landsting, riksdag och kommunalval, oavsett parti. Det var bara Sverigedemokraterna som sa saker som kunde motivera till att de blev konfronterade och publicerade.

Många samarbeten

Vilka redaktioner har ni samarbetat med?

– En hel del olika. Bland annat Expressen, Sveriges Radio, Uppdrag Granskning och TV4. Ofta har redaktioner kontaktat oss när de behöver hjälp, andra gånger har vi kontaktat redaktioner när vi har hittat saker själva.

Vill ni i Researchgruppen ha en egen plattform att publicera ert material på framöver?

– Jag tycker det är bra att sampublicera ihop med andra. Att redaktioner som har mer erfarenhet tar den biten. Vi är bättre på research och det är bra att ge publiceringsansvaret till någon som kan ta beslut om vad som ska publiceras och på vilket sätt.

Ångrar tweet

I samband med att ni gick ut med att ni har tillgång till Flashbacks databas, gick ni ut på Twitter och sa att vissa flashbackanvändare kan ha en rimlig anledning att känna en viss oro- är det att vara professionell i sin journalistiska yrkesroll?

– Jag tycker absolut att vi kunde ha hanterat den situationen bättre. Sen jobbar vi alltid med andra redaktioner som tar ställning till vad som ska publiceras och inte, Men nej, det var inte det mest socialt begåvade att säga. Vad som menades var att politiker och personer som sitter i maktpositioner och använder Flashback för att anonymt hata, hetsa eller kränka i den mån att det blir ett allmänintresse, där finns det en rimlighet att de personerna kan känna sig oroliga.

Personligt pris

Vilket pris betalar researchgruppen för den journalistik ni bedriver?

– Ömsom är det ganska tufft. Jobbar man på en större mediakanal har man för det mesta tillgång till en säkerhetsfirma som kan hjälpa till med tillexempel hotbildsanalyser. Vi granskar ju grupper som har en förmåga att vara ganska aggressiva och är verbalt utåtriktade.

– För mig har det inneburit att jag har skyddade personuppgifter och att jag behöver begränsa mitt liv beroende på hur mycket hot jag har runt mig. 

NOMINERADE TILL STORA JOURNALISTPRISET 2014

Årets berättare:

Fanny Härgestam för ”Det här är vår tid”

Camilla Johansson och Helene Näslund för ”Sverige sviker”

Måns Mosesson för ”Rädda sverige”

Årets förnyare:

Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg för ”#Kan du lova”

Sîlian Diljen för ”#Minflykt”

Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson för ”Viralgranskaren”

Årets avslöjande:

Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala för ”En skola för alla”

Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren för ”SD och näthatet”

Dan Josefsson och Jenny Küttim ”Kvinnan bakom Thomas Quick” och Josefsson även för ”Mannen som slutade ljuga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistpriset 2014

Mer i ämnet