Simon Norrthon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ser bättre ut, de ger rätt vikt och man vill ha eldsflamman” Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Riktiga vapen används vid svenska filminspelningar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan sköts en filmfotograf ihjäl under en filminspelning med ett rekvisitavapen. I USA har dylika olyckor skett vid minst tre tillfällen och nu ifrågasätter delar av branschen användandet av riktiga vapen på inspelningar.

I Sverige har ingen skjutits av misstag under en inspelning, men även här används riktiga, men modifierade, vapen.

Enligt både fackförbund och polisutredning ska det rekvisitavapen som avfyrades och ledde till filmfotografen Halyna Hutchins död ha varit skarpladdat. Vapnet skulle egentligen ha varit ”cold” – inte laddat. Varför så inte var fallet är fortfarande okänt.

Till följd av dödsfallet har över 25 000 personer skrivit under ett upprop för att bannlysa riktiga skjutvapen från filminspelningar.

I Sverige har ingen dödats av misstag av ett filmvapen, men riktiga pistoler med ”lösa skott” – modifierade kulor anpassade för att inte vara skadliga – används här också, med tillstånd och under insyn av en vapenexpert.

– Oftast använder man riktiga, men varaktigt ombyggda, vapen, men även attrapper eller rena leksaker, säger Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen och film.

Riktiga vapen ser bättre ut

Norrthon tror att man även i Sverige kan få anledning att se över vilken typ av rekvisita som används, men att det stora problemet inte är vapnen i sig.

– De ser bättre ut, de ger rätt vikt och man vill ha eldsflamman. Det som hände i USA var inte så mycket vapnets fel, som bristerna i arbetsmiljön. Vi fick höra att hela kamerateamet förutom just fotografen sade upp sig dagen innan.

Att en filmarbetare skadas eller dödas av ett vapen på inspelningsplatsen av misstag är mycket ovanligt, men åtminstone två andra amerikaner har skjutit till döds med rekvisitapistoler.

Två tidigare dödsfall

1993 sköts skådespelaren Brandon Lee ihjäl med ett vapen som skarpladdats av misstag och 1984 sköt sig skådespelaren Jon-Erik Hexum i tinningen ”på skoj” med ett vapen som inte var skarpladdat. Trots att ingen projektil lämnade mynningen räckte trycket för att orsaka en skallskada som ledde till hans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.