Ett tv-team rapporterar vid inspelningsplatsen av westernfilmen ”Rust”, där en filmfotograf dödades när Alec Baldwin avlossade skott med en rekvisitapistol. Foto: Andres Leighton/AP/TT

Facket: Skarp patron i Baldwins pistol

Uppdaterad
Publicerad

Pistolen som Alec Baldwin sköt med när han orsakade en filmfotografs död var laddad med en skarp patron. Det säger fackförbundet IATSE Local 44 och det framgår även av dokument i polisutredningen. Flera personer, bland dem Alec Baldwin, har förhörts av polisen.

Enligt domstolsdokument ska en regiassistent ha försett Baldwin med vapnet och ropat ”cold gun”, som man säger om ett vapen som inte innehåller skarp ammunition, enligt Santa Fe Reporter.

Strax därefter avfyrade Baldwin vapnet. Kameror ska ha varit uppsatta, men det är oklart om repetitionen filmades. Enligt ett uttalande från Santa Fe-polisen Joel Cano ska varken regiassistenten eller Baldwin ha varit medveten om att vapnet innehöll skarp ammunition.

Polisen ska ha tagit material från inspelningen av indiewesternfilmen, däribland Baldwins kläder och vapnet i fråga, i beslag.

Omfattande säkerhetsregler

Enligt ett mejl som fackförbundet IATSE Local 44 skickat till sina medlemmar så ska det vapen som Baldwin avfyrade ha varit laddat med en skarp patron. Enligt säkerhetsprotokollen från fackförbundet ska egentligen skarp ammunition aldrig finnas på en filminspelning, men det kan i enstaka fall användas, om det inte finns något praktiskt alternativ för att uppnå en viss effekt, uppger Indiwire och Variety.

I polisdokument som offentliggjordes under fredagen framgår det också att det var skarpa patroner i vapnet, rapporterar Retuers.

Fackförbundet skriver också att det var lokal personal i New Mexiko som stod för all rekvisita, inte någon av fackets medlemmar. Polisen har ännu inte uttalat sig om vilken ammunition som fanns i pistolen, enligt Variety.

Flera personer, däribland Alec Baldwin, har förhörts. Men ingen person är misstänkt i utredningen. Filmfotografen fördes med helikopter till sjukhus efter händelsen men hennes liv gick inte att rädda. Även regissören skadades men har fått lämna sjukhuset.

”Det finns inga ord för att beskriva min chock och sorg över den tragiska olycka som tog livet av en fru, mamma och djupt beundrad kollega till oss”, twittrar Alec Baldwin.

Han uppger att han samarbetar fullt ut med polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt polisen var det filmens medproducent och filmens stjärna Alec Baldwin som höll i det vapen som avfyrades. Foto: AFP

Alec Baldwin, 63, är en prisbelönt skådespelare och har en lång karriär inom film, teater och tv bakom sig.

I en av sina mest kända roller spelade han Jack Donaghy, en tv-chef i serien 30 Rock.

2003 blev han Oscarsnominerad för sin roll i ”The Cooler”. På senare år har han gjort succé med sina Donald Trump-imitationer i satirprogrammet ”Saturday night live”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer