Enligt polisen var det filmens medproducent och filmens stjärna Alec Baldwin som höll i det vapen som avfyrades. Foto: AP/TT

Fotograf sköts till döds under filminspelning i USA

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har avlidit efter en olycka under en filminspelning i New Mexico. Kvinnan var filmfotograf och enligt polisen i Santa Fe sköts hon av misstag av huvudrollsinnehavaren Alec Baldwin.

”Mitt hjärta är krossat för hennes man, deras son och för alla som kände och älskade henne”, skriver Baldwin på Twitter.

Även filmens regissör skadades i olyckan, men har nu kunnat lämna sjukhuset.

”Det finns inga ord för att beskriva min chock och sorg över den tragiska olycka som tog livet av en fru, mamma och djupt beundrad kollega till oss”, twittrar Alec Baldwin.

Han uppger att han samarbetar fullt ut med polisen.

Olyckan inträffade på torsdagen, under inspelningen av en västernfilm. Alec Baldwin ska under inspelningen av en scen ha avfyrat ett rekvisitavapen, en så kallad prop gun, och kvinnan träffades av någon form av kula eller projektil.

Hon fördes med helikopter till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. En man, filmens regissör, fördes skadad till sjukhus. Ingen annan ska ha skadats.

Skådespelaren Frances Fisher skriver på Twitter att regissören nu har lämnat sjukhuset.

Ingen brottsmisstanke

Under kvällen, lokal tid, uppgav polisen att det var medproducenten och filmens stjärna Alec Baldwin som hållit i det vapen som avfyrades. Baldwin har inte uttalat sig om händelsen.

Varken han eller någon annan har gripits eller är för tillfället misstänkt för något brott.

– Enligt utredarna ser det ut som om scenen som spelades in inbegrep användandet av ett skjutvapen som rekvisita som avfyrades, säger polisens talesperson Juan Rios till Albuquerque Journal.

Inspelningen avbruten

Filmfotografernas fackförbund bekräftade senare dödsolyckan:

”Detaljerna är just nu oklara, men vi jobbar på att få klarhet i vad som har hänt vid denna tragiska händelse och vill fullt ut hjälpa till i utredningen. Det är en fruktansvärd förlust och vi sörjer att en av våra medlemmar har gått bort”, skriver man i ett uttalande enligt Variety.

Inspelningen av filmen har av naturliga skäl avbrutits och på platsen görs en teknisk undersökning.

”Borde aldrig hänt”

Kända skådespelare som Dwayne “The Rock” Johnson, Elijah Wood och Patricia Arquette är några i raden som hedrar den döda fotografen på sociala medier, rapporterar Huffington Post.

Flera regissörer och filmproducenter är chockade över händelsen och skriver om rädslan för att något liknande ska hända under deras inspelningar.

”Jag kommer aldrig mer att använda något annat än soft airguns och gummivapen i mina filmer. Det här borde aldrig ha hänt”, skriver producenten James Cullen Bressack, även han på Twitter.

Liknande olyckor med skjutvapen har tidigare skett vid inspelningar. 

1984 dog skådespelaren Jon-Erik Hexum, när han på skoj sköt sig själv i huvudet med en pistol som var laddad med lösa skott. Och 1993 dog Brandon Lee, Bruce Lees son, vid inspelningen av actionfilmen ”The Crow”, efter att av misstag ha blivit skjuten med en felaktigt laddad pistol.

Alec Baldwin

Alec Baldwin, 63, är en prisbelönt skådespelare och har en lång karriär inom film, teater och tv bakom sig.

I en av sina mest kända roller spelade han Jack Donaghy, en tv-chef i serien 30 Rock.

2003 blev han Oscarsnominerad för sin roll i ”The Cooler”. På senare år har han gjort succé med sina Donald Trump-imitationer i satirprogrammet ”Saturday night live”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.