Besvikelse inför inställda utställningar på Röhsska

Uppdaterad
Publicerad

Venetianska muranoglas, ny svensk design och brittiskt 60-talsmode. Det är några av de utställningar publiken går miste om sedan det står klart att Röhsska museet i Göteborg stänger sin verksamhet i februari. Sex av sju planerade utställningar skulle genomförts med externa samarbetsparter. Parter som nu är besvikna.

– Jag blev jätteledsen och besviken. Det känns som att det har gått troll där under en längre tid. Jag tycker att det är jättetråkigt men jag vill gärna att vi har utställningen i alla fall, även om den blir förkortad, säger designern Maria Vinka.

Hennes utställning ”Sápmi runt hörnet”, producerad tillsammans med samiska mönsterkonstruktörer, skulle visats 8 veckor. Nu blir det i stället tre.

Krisen på Röhsska

”Fruktansvärt snopet”

– Det blir så fruktansvärt snopet när man läser det i tidningen. Det blev en smärre chock. Jag har fullt förtroende för de anställda, det är inte där skon klämmer, jag tycker bara att det är konstigt att det ska stänga så otroligt länge. Jag förstår faktiskt inte att det inte går att hitta någon smidigare lösning, säger Maria Vinka.

Hennes utställning är den enda av de som sju utställningar planerade för 2017 som hinner visas innan museet stänger i februari, för att därefter hålla stängt i 15 månader. Fem utställningar, bland annat en med föremål av den brittiska modedesignern Mary Quant, en utställning med venetianska muranoglas kallad ”Colori di Murano” samt den svenska designern Katja Petterssons utställning ”Welcome back”, som problematiserar klimatkrisen, kommer att ställas in.

Kunskap splittras

– Det känns otroligt sorgligt på många sätt. Röhsska är ju Sveriges enda designmuseum i dag som har öppet, som har samlingar och som har en väldigt bra kommunikation med det publika. Men det är också sorgligt för att personerna som jobbar där har en jättehög kunskap inom design- och konsthantverksfältet, som nu splittras och inte tas tillvara på, säger Katja Pettersson.

Katja Pettersson har funderat en del på vad det är som har gått fel på institutionen.

– Det har blivit stora problem internt och externt kommunikationsmässigt, som har gjort att det har blivit ryktesbildning och jättemånga sårade personer. Så som det kan bli när det är en misskommunikation i en större organisation, säger hon.

Bestörtning i vänföreningen

Bland personalen på museet och i museets vänförening finns det en oro att stängningen skadar Röhsskas rykte och att utställningssamarbeten kommer bli svårare att få till stånd framöver.

– Det var med bestörtning jag tog emot beskedet, säger Tomas Söderberg.

Han är ordförande i Röhsska museets vänner och dessutom ordförande för Torsten Söderbergs stiftelse, som årligen delar ut ett stipendium till en framstående designer, vars verk sedan visas på Röhsska. 2017 års Söderbergstipendiat kommer inte att få göra en utställning på Röhsska, men museet letar efter en alternativ lokal.

– Varumärket Röhsska haltar.  Men en positiv sak i sammanhanget är att det ska utlysas en ny tjänst som museichef, och den personen kan delta i den handlingsplan som ska tas fram, säger Tomas Söderberg.

”Vill kraftsamla”

Britta Söderqvist är sektorchef för museerna i Göteborg och ska leda utvecklingsarbetet för Röhsska framgent. Det är också hennes prekära uppgift att rekrytera den nya museichefen.

 – Det finns alltid en oro och jag har respekt för den oron, men jag tror också att det här är ett sätt att kraftsamla. Vi har redan tidigt sagt att all verksamhetsutveckling ska vi göra i nära samtal och nära dialog med våra samarbetsparter och det tror jag gör att vi kan bygga upp någonting nytt tillsammans, som när museet väl öppnar igen kommer att spela en stor roll för våra besökare och våra samarbetsparter, säger Britta Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet