Little Nightmares, Super Marios comeback och Horizon: Zero Dawn är några av spelvårens höjdpunkter. Foto: Tarsier/Nintendo/Guerrilla

Så blir spelvåren 2017

Uppdaterad
Publicerad

Robotdinosaurier, en mardrömsversion av Skrotnisse och den italienska rörmokarens återkomst – Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Sundell väljer sina favoriter i den kommande spelvåren.

Little Nightmares blandar fantasifull äventyrskänsla med krypande obehag. Foto: Tarsier

Little Nightmares

Den lilla Malmö-baserade studion Tarsier stod för förra årets mest stämningsfulla spelnyhet när de presenterade det sockersöta men genuint obehagliga Little Nightmares. I en knallgul regnrock försöker minitatyrflickan Six hitta ut ur en mardrömslik undervattenstad, och för med sin originella charm tankarna till Yarny – hjälten i förra årets indiepärla Unravel. Kanske håller Sverige på att bli världsledande i melankoliskt mys?

Med animation som andas Skrotnisse och en krypande känsla av undergång ser Little Nightmares ut att kunna bli 2017 års mest intressanta svenska spel.

I rollen som ett av syskonen Sara och Scott Ryder leder du expeditionen ombord på rymdskeppet Pathfinder i Mass Effect: Andromeda. Foto: BioWare

Mass Effect: Andromeda

Det har gått fem år sen Mass Effect-sagan nådde sitt slut och trilogin skrev in sig som en av de bästa rollspelsserierna genom tiderna. 600 år efter att besättningen på Normandy mötte sitt öde i föregångarna återvänder spelaren till Mass Effects science fiction-universum. Denna gång är spelaren fri att utforska en hel galax, i vanlig ordning väntar gråtonade dilemman med förödande konsekvenser.

Om det finns någon som kan knuffa ner det polska mästerverket The Witcher: Wild Hunt från rollspelstronen är det genreveteranerna på BioWare.

En bild ur det kommande spelet ”Horizon: Zero Dawn”. Foto: Guerilla Games

Horizon: Zero Dawn

Det är antingen den bästa eller sämsta idén i år: Robotdinosaurier – med det ordet vet du vilken sida du står på när det kommer till nederländska Guerrilla Games nya spelkoncept.

I Horizon: Zero Dawn lämnar jägarinnan Aloy sin hemby för att utforska en värld där mänskligheten gått under och ersatts av futuristiska, djurliknande maskiner. Guerrilla Games vågar sig definitivt på något nytt, spelet ser fantastiskt ut och studion har redan gjort sig ett namn med Killzone-serien. Lyckas de skapa en fungerande berättelse i denna scifi-särling kan detta bli spektakulärt – tills vi vet säkert är Horizon årets roligaste chansning.

Nintendos återkomst

Vårens största spelhändelse sker i mars, när Nintendo ska göra comeback med sin nya spelkonsol Switch. Efter att deras senaste satsning Wii U floppat har den japanska speljätten förlorat sin dominanta ställning på spelmarknaden, och mycket står nu på spel för det mer än 100 år gamla företaget.

Speluppställningen är Nintendos dream team: Super Mario kommer tillbaka i både ett klassiskt äventyr och ett nytt Mario Kart, flankade av tungviktartiteln Zelda: Breath of the Wild. Men frågan är om det räcker med att återuppliva 30 år gamla spelhjältar för att locka en ny generation spelare? Det hjälper inte att den askgrå, plastiga konsolen ser ut som något man hittar på vinden i en låda märkt ”90-talet”.

Cuphead är en retrokavalkad som blandar swing, jazz och tecknad film från 30-talet. Foto: Studio MDHR

I övrigt hoppas jag att Sea of Thieves lyckas med det omöjliga: att föra piratfantasin a la Skattkammarön till spelvärlden, att Trey Parker och Matt Stones ”South Park – Fractured But Whole” är lika genialiskt superdumt som tv-serien, och att den tecknade retrohyllningen Cuphead – årets snyggaste spel – äntligen får ett releasedatum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.