Foto: SVT

Sida tillbakavisar kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Sidas kommunikationschef säger till Kulturnyheterna att beslutet att låta kundtidningsföretaget Intellecta ta över det redaktionella arbetet med OmVärlden inte har något att göra med den nya ägarpolicyn. Han meddelar att tidskriften även i fortsättningen kommer arbeta med biståndsgranskning.

Tidigare under dagen kom beskedet att Sidas tidskrift OmVärlden får en ny redaktion. Beskedet följer ett tidigare kritiserat beslut om att stryka delen om granskning från tidningens ägarpolicy. Något som enligt biståndsdebattören Magnus Walan riskerar göra OmVärlden till ”en glättig informationssida”.

Det är kundtidningsföretaget Intellecta Corporate som efter en avslutad upphandling tar över det redaktionella arbetet. Nuvarande chefredaktör Anki Wood kallar övergången för en ”tydlig nedmontering”av tidningen.

Sida svarar på kritiken

– Vi har tagit ställning till de anbud som kommit in och tycker att Intellecta utifrån det de presenterade är bäst lämpade att bedriva arbetet, säger Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo.

Han tillbakavisar Anki Woods kritik om att Sida vill driva OmVärlden i en riktning som skulle dra ner på det granskande arbetet.

– Jag ser inte att det här beslutet ändrar OmVärldens roll. Att fortsätta jobba med en oberoende granskning är en del av det. Den största förändringen är övergången till webben, säger Joachim Beijmo.

Ny chefredaktör blir Erik Halkjaer. Han har arbetat som journalist i 16 år. Främst som frilans med ett fokus på mänskliga rättigheter, bistånd och sociala frågor. Sedan en tid tillbaka är han pressekreterare på Röda Korset.

– I och med att vi får en ny chefredaktör så innebär det så klart att han kommer sätta sin prägel på tidningen, säger Joachim Beijer.

Väljer ut personer med erfarenhet

Det är Anders Borg, vd för Intellecta Corporate, som har utsett Erik Halkjaer till chefredaktör.

– Vi har satt ihop en redaktion i samband med upphandlingen som består av egna medarbetare med vana av redaktionellt arbete, plus att vi knutit till oss personer med erfarenhet av den typen av frågor som OmVärlden bevakar, säger Anders Borg.

Han kan inte säga så mycket om hur det journalistiska arbetet kommer se ut men tillbakavisar antaganden om att de som kundtidning inte skulle kunna bedriva kritisk och granskande journalistik.

– Det är journalister som arbetar hos oss. Det är uppdragsgivarna Sida som sätter ramarna för hur den här journalistiken ska bedrivas men jag förutsätter att det arbetet kommer innehålla även kritiska texter och granskning, säger Anders Borg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.