Sofia Jannok: En fantastisk upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Girjas sameby vann den historiska domen mot staten och får ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns område. Rättegången har väckt starka känslor och nu har konstnären Anders Sunna och artisten Sofia Jannok gjort en musikvideo om striden. 

I början på Sofia Jannoks och Anders Sunnas nya video ”We are still here” finns en röstsampling från rättegången i somras. Statens ombud läser högt ur gamla texter och refererar till samer som lappar. Han pläderar för att samerna inte har någon historisk rätt till markområdet vid Girjas sameby. Just språkbruket har fått många att reagera med avsky.

– När jag hörde honom så trodde jag inte att det var sant. Jag bara släppte det jag hade i händerna. Att statens ombud kallar oss lappar och det i en rättegång är kränkande, säger artisten Sofia Jannok.

Rätten till fjälljakten

Alice Bah Kuhnke: ”Allvarligt”

Tvisten om jakt och fiskerättigheterna har pågått i över två decennier och 2009 stämde Girjas sameby staten. Målets betydelse har sedan dess växt sig större och större, eftersom det har kommit att handla om samernas status som ursprungsfolk. Staten har också fått kritik för att språkbruk och retorik påminner om rasbiologins dagar. Bland annat skrev 59 forskare en skarpt kritisk debattartikel i Dagens Nyheter i mitten av 2015. 

– Det är självklart bekymmersamt och allvarligt, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, som betonar att samerna är Sveriges urfolk och Europas enda urfolk.

När justitiekansler Anna Skarhed får frågan om lämpligheten i att referera till samer som lappar förklarar hon att det är gamla skrifter och dokument som läses upp, och att språkbruket var sådant på den tiden.

– Däremot är det en fråga för politikerna om samernas upplever det som att deras rättigheter som ursprungsfolk inte efterlevs, säger Anna Skarhed.

Jannok om varför striden är viktig

Sofia Jannok ser rättegången som en del i ett större mönster där staten har fört en allt aggressivare politik mot samerna och prioriterat gruvnäringen framför renskötsel.

– Det är lite som i USA när de sköt bort alla bufflarna från prärien och på så sätt tvingade ursprungsbefolkningen att flytta på sig. Även här i Sverige så försöker de slå ut rennäringen, men vi har ingen annanstans att ta vägen. Vi kan inte flytta på oss längre. Det är därför den här striden är så viktig, säger Sofia Jannok.

Hon tycker att det finns en ny rörelse av samiska artister och kulturutövare som har inspirerats av den senaste årens samiska aktivism. I videon ”We are still here” vill hon visa att hon och alla andra samer har rötter till markområdena som deras förfäder levt i, men också att det fortfarande finns en stark och levande samisk kultur. 

– Det känns så otroligt skönt att Girjas sameby vann domen. Det är en fantastisk upprättelse för samebyn, men också för mig som same, säger Sofia Jannok.

”We are still here” släpps på samernas nationaldag 6 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet