Konstnären Alex Gardega (till vänster) bredvid bronsflickan och hans verk ”Pissing pug” som för tillfället är borttaget för reparation. Foto: Skärmdump/TT

Statykriget på Wall Street – kissande hund bredvid bronsflickan

Uppdaterad
Publicerad

I mars möttes den berömda tjuren på Wall Street av en orädd bronsflicka, vilket startade en hätsk debatt om jämställdhet och upphovsrätt. Nu har det blivit fullskaligt statykrig efter att en kissande hund satts upp bredvid bronsflickan.

Inför den internationella kvinnodagen i mars så placerade konstnären Kristen Visbal ut en staty av en orädd flicka i brons framför den kända, framrusande tjuren på Wall Street. Det var något som fick tjurkonstnären Arturo Di Modica att se rött. Han menade att flickan förändrar innebörden av hans verk fullständigt och hävdade att det ett upphovsrättsintrång.

LÄS MER: Tjurkonstnären vill stoppa bronsflickan på Wall Street

Men det var inte bara tjurkonstnären som provocerades av bronsflickan. New York-konstnären Alex Gardega ansåg att bronsflickan var ett pr-trick av investmentbolaget som finansierade Visbals konstverk. ”Det är korporativt nonsens” sade Gardega till New York Post när statyn av flickan hade satts upp.

”Logiken talar för sig själv”

Men nu har också Gardega själv gett sig in i statyfighten med konstverket ”Pissing pug”, föreställande en hund som kissar på den orädda flickan.

– Logiken talar för sig själv, säger Alex Gardega till The Washington Post.

– Hunden som inkräktar på hennes utrymme avspeglar hennes intrång i utrymmet som tillhör tjuren.

Borttagen för reparation

Tidigare i veckan spreds nyheter om den kissande hunden som en löpeld i sociala medier, vilket startade en het debatt om jämställdhet och respekt på Wall Street. Gardega hävdar att bronsflickan inte är en feministisk symbol utan ett pr-trick medan vissa grupper på nätet anser att den kissande hunden är ett misogynt ställningstagande.  

Alex Gardega oroas dock inte över de starka protester som hans kissande hund har skapat.

– Jag tycker att jag gör en viktig poäng här, säger Alex Gardega.

Enligt konstnären Gardega är det många som har sparkat på hunden och han har just nu fraktat bort skulpturen för att kunna reparera den.

– Jag kommer att sätta upp den igen nästa vecka, säger Alex Gardega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.