Statyn över den orädda flickan på Wall Street gjorde succé i sociala medier tidigare i år. Foto: AP/TT

Tjurkonstnären vill stoppa bronsflickan på Wall Street

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären bakom den kända tjurstatyn på Wall Street i New York är inte nöjd över statyn på en orädd flicka som placerats framför hans verk. Nu anklagar Arturo Di Modica New Yorks stadsledning för att bryta mot hans upphovsrätt.

Det var den sjunde mars, inför internationella kvinnodagen, som konstnären Kristen Visbal placerade ut en orädd flicka i brons framför den kända, framrusande tjuren på Wall Street. Konstverket var en kommentar på bristen på kvinnor i amerikanska företagsstyrelser.

Statyn har snabbt blivit en turistmagnet och har fått enorm uppmärksamhet i nyhetersmedier och på sociala medier. Statyn var tänkt att stå kvar i en dryg månad, men efter namnlistor med tiotusentals signaturer som krävde att konstverket blir permanent beslutade New Yorks borgmästare Bill de Blasio att låta statyn stå kvar i åtminstone ett år.

Starkt kritisk

Det har fått tjurkonstnären Arturo Di Modica att se rött: Han är kritisk till att han inte har tillfrågats och kallar statyn för ett pr-trick, då den finansierats av investmentbolaget State Street Global Advisors som en del av en kampanj som förespråkar fler kvinnor i amerikanska bolagstyrelser. Di Modica menar att flickan fullständigt förändrar innebörden av hans egna verk och inkräktar på hans upphovsrätt.   

Di Modica har anlitat juridiska ombud och säger till nyhetsbyrån AP han tänker bestrida beslutet att behålla flickstatyn, och kräver att det flyttas till en annan plats. Tjuren är tänkt att förmedla ett budskap om ”frihet i världen, fred, styrka och kärlek”, enligt konstnären.

New Yorks borgmästare har kommenterat Arturo Di Modicas kritik i sociala medier:

– Män som inte gillar att kvinnor tar plats är den exakta anledningen till att vi behöver ”den orädda flickan”, skriver han på Twitter.

Någon stämning har ännu inte lämnats in, uppger AP. Di Modica juridiska ombud berättade på en presskonferens under onsdagen att man hoppas på att kunna lösa konflikten utanför rättssalen.

Kontroversiell tjurstaty

Även Di Modicas framrusande tjur var inledningsvis omstridd. Konstnären placerade tjuren på Wall Street mitt i natten, utan tillstånd, 1989. Verket var en kommentar till börskraschen 1987 och enligt konstnären en symbol över USA:s ekonomiska uthållighet. Efter krav från allmänheten lät New Yorks stadsledning tjuren bli ett permanent inslag i New Yorks stadsmiljö.e

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.