Publiken under Alessos spelning på Stockholm stadion. Foto: Scanpix

Summerburst har slagit nytt publikrekord

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 60 000 personer fyllde Stockholm Stadion för att se DJ-showerna avlösa varandra under helgen.

Festivaldöd är ett ord som ekar genom Sverige i år, men dansmusikfestivalen Summerburst känner inte av något publiksvek. Där firade man i helgen nytt rekord.

Under helgens housefest i Stockholm lockade namn som Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Albin Myers sammanlagt cirka 59 000 biljettköpare till Stockholms stadion. Det kan jämföras med fjolårets besökssiffra på cirka 45 000.

Kan inte växa mer i Stockholm

– Det är jättekul! Jag hoppas att det beror på att vi har en bra produkt. Vi har kämpat väldigt hårt för att dem här musikstilen ska växa i Sverige, och nu har det lossnat. Jag tror det är för att väldigt många unga människor gör sådan musik i dag, säger arrangören Anders Boström.

Göteborgs Summerburst, på Ullevi, växte i år med runt 10 000 personer per dag. Där skulle man kunna få in ytterligare några besökare nästa år. Stockholmsupplagan av Summerburst har dock nått sitt tak nu. Det går inte in fler på stadion.

– Men vårt mål är inte att växa. Vi vill inte lämna Stadion, för det blir så bra där. Vi vill hellre förfina saker med festivalen – göra saker enklare, säger Anders Boström.

Förslag från Sydkorea

Men det finns andra som gärna skulle se att Summerburst växer. Anders Boström berättar att man har fått förslag från utlandet:

– Vi har fått förfrågan om att köra Summerburst till exempel i USA, Holland och Korea. Men jag tror att vi håller oss i Stockholm och Göteborg.

En kritik som har riktats mot flera svenska festivaler, och i hög grad mot Summerburst, gäller bristen på kvinnliga artister på scenerna. På Summerburst i Stockholm spelade två kvinnor under hela festivalen.

”Finns bara ett fåtal kända”

Arrangören berättar hur utvalet gick till:

– Grunden till vår lineup i år är att vi lät biljettköparna önska vilka artister de ville se, på Facebook och så. Ungefär 22 500 personer röstade och det är utifrån deras önskan som vi har bokat DJ:s.

Anders Boström menar att man har försökt att få fler kvinnliga stjärnor till scenen, men att höga priser blir ett hinder:

– Vi har frågat alla de stora kvinnliga DJ:sen, men de får fyra gånger så mycket pengar i USA. Just i den här genren finns bara ett fåtal kända namn, men jag tror att det kommer fler. Vi vill ju inte heller ringa upp och boka tjejer bara för att de är tjejer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.