Tove Lo belönades med två Grammisstatyetter Foto: TT

Svåra tiden efter operationen

Uppdaterad
Publicerad

Tove Lo är dubbel Grammisvinnare.

Men hon tvingades vara tyst i två månader. Det äventyrade hela USA-framgången.

”Är man borta så länge är man i princip död”, säger hon.

Efter Grammisgalan var Tove Lo den enda soloartisten som kunde knata till efterfesten med två priser. Årets låt och Årets artist.

Det har gått bra under 2014, både i Sverige och utomlands.

Grammisgalan 2015

”Habits (Stay high)” har legat högre på den amerikanska Billboardlistan än någon annan svenskexport hittills under 2000-talet.

Men när en cysta på stämbanden dök upp tvingades Tove Lo att pausa den skenande karriären.

– Jag opererades för två månader sedan. Nu är mina stämband friska. Jag friskförklarades i morse faktiskt, så i kväll firar jag. Men det är klart att det är en utmaning att börja om, säger hon.

”Var jobbigt”

Hon förbjöds att prata i fem dagar, och fick sångförbud i sex veckor.

– Jag pratar väldigt mycket, så det var jobbigt för mig. Jag älskar att skriva och måste få sjunga för att få ut alla galenheter jag har i huvudet, så det var en väldigt stor prövning, säger Tove Lo.

Avbrottet kunde inte ha kommit mer olägligt.

– Jag åker tillbaka till USA nu i början av mars. Är man borta i två månader där så är man i princip död. Men det går bra med ”Talking body” där nu, så jag längtar dit.

”Det går inte”

I samband med operationen tvingades hon ställa in allt.

– Mitt skivbolag är väldigt stöttande. Jag är tydligen inte den första artisten som har behövt göra så här. Det är väldigt vanligt, vilket får en att börja tänka att man kanske ska dra ner på mängden aktiviteter.

– Flyga till en ny stad varannan dag, gör intervjuer i sex timmar, spela, gå ut och festa och flyga till nästa stad... Lite sömn, mycket prat, mycket sång och mycket fest. Det går inte. Det håller inte.

Nu har hon tagit lärdom av stressen, säger hon.

Tove Lo har redan börjat skriva låtar igen. Ett par stycken bara den här veckan.

– Jag är repad, jag har lärt mig min läxa. Eller inte i kväll. I kväll ska jag ha kul, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2015

Mer i ämnet