Jennifer Lopez låt ”Jenny from the Block” är en av de mest kända Bronx-skildringarna. Foto: Wikipedia/TT

Smålänning gav namn åt The Bronx

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det 375 år sedan den småländske sjökaptenen gav sitt namn åt New York-stadsdelen The Bronx.

The Bronx är stadsdelen i New York där hiphopen föddes under varma sommarkvällar när DJ Cool Herc hade sina gårdsfester i mitten av 70-talet. Den har länge varit känd för sin ruffighet. Redan 1931 skrev poeten Ogden Nash en kort, sur dikt om platsen: ”The Bronx / No Thonx”.

Den mest kända Bronx-skildringen är kanske r’n’b-sångerskan Jennifer Lopez ”Jenny from the Block”.

Få förknippar det urbana Bronx med den lilla orten Sävsjö i Småland, men enligt vissa är det faktiskt där Bronx har sitt ursprung.

Smålänning korsade Atlanten

Jonas Bronck föddes runt år 1600 och växte upp i byn Komstad i nuvarande Sävsjö kommun. Han tjänstgjorde i den nederländska handelsflottan och gifte in sig i en förmögen holländsk köpmansfamilj innan han seglade över Atlanten med kurs mot New Amsterdam i Amerika – en holländsk koloni som senare fick namnet New York.

Där bosatte han sig strax utanför staden och köpte 1639 en rejäl bit land av ursprungsbefolkningen. Hans mark kallades Bronck’s Land. Snart stavades det ”Bronx”.

Internationellt firande

I helgen firar Sävsjös Jonas Bronck Center 375-årsjubileet av stadsdelens grundande. Representanter från New York kommer att vara på plats i Sävsjö och ta del av Bronck-kultur i form av drama och sång, och på lördag avtäcks en minnessten över Jonas Bronck.

Storyn om Jonas Bronck har fått internationell spridning. Både The New York Times och nyhetsbyrån AP har skrivit om saken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.