Mohammad Rasoulof kommer inte till filmfestivalen i Stockholm. Foto: TT/AP

Sverigeaktuell filmregissör fast i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske regissören Mohammad Rasoulof skulle gästa Stockholms filmfestival i november, men de iranska myndigheterna låter honom inte lämna landet.

Mohammad Rasoulofs film ”Manuscripts Don't Burn” ingår i filmfestivalens kategori Spotlight: frihet. Filmen, som handlar om den iranska regimens censur, skulle presenteras på filmfestivalen av Mohammad Rasoulof.

Nu rapporterar The Guardian om att han även förbjuds från att medverka vid den tyska filmfestivalen Nuremburg International Human Rights filmfestival i oktober, där han skulle prisas för sitt livsverk inom filmskapande.

Stockholms filmfestival 2013

”Oacceptabelt”

– Det är oacceptabelt att de iranska myndigheterna förbjuder honom att lämna landet och att han förhindras att verka som filmskapare. Det är ett brott mot yttrandefriheten och grundläggande mänskliga rättigheter, säger Stockholms filmfestivals chef Git Scheynius i ett uttalande.

Mohammad Rasoulof bor och arbetar i Tyskland sedan en tid, men återvände i september till Iran för ett besök i landet. Hans pass beslagtogs då av myndigheterna.

Stockholms filmfestival pågår mellan den 6 och 17 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet