Minnesmärke vid Utöya. Foto: Scanpix.

Terrordåden i Norge i kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik började i dag. Men massakern på Utøya och bombdåden i Oslo den 22 juli har redan hunnit sätta spår hos kulturskaparna.

Först kom en film som väckte avsky. Knappt två månader efter terrordåden började ett amerikansk filmteam göra en actionfyllt lågbudgetfilm om skjutningarna på Utøya. I en 70 sekunder lång trailer på Youtube sågs statister springa för livet från gärningsmannen, som gick runt i en polisunform och skjöt på ungdomarna. Trailern väckte starka reaktioner från anhöriga och filmens producent uppmanades av norsk polis och anhöriga att ta bort trailern från Youtube.

Brittisk pjäs

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Därefter har det kommit mer seriösa försök från kulturskapare att behandla det norska traumat.

I november åkte den brittiske dramatikern David Grieg till Norge för att göra research och skriva på ett pjäs med arbetstiteln ”The Man”. Pjäsen, som handlar om Utøyamassakern, planeras ha urpremiär i Storbritannien och sedan spelas i Norge senare i år.

Skrev om händelserna baklänges

Den svenske dramatikern Kristian Hallberg har också skrivit om händelserna på Utoja i pjäsform. I ”Ayötu” berättar Kristian Hallberg om Utøja-massakern, baklänges.

– Jag laborerade med att ta Utöya-händelserna och att göra dem baklänges, för att se vad som händer när vi har all info. Det är en återberättelse av hur en person släpps ut ur häktet och ska åka till Utøya för att väcka de döda ungdomarna, berättade Kristian Hallberg. Pjäsen sätts upp på Radioteatern i sommar i regi av Stina Oscarsson.

Två omdebatterade pjäser

Två teaterstycken har lett till större debatt än andra. När danska teatern Café Teatret i Köpenhamn i början av året meddelade att de skulle ska sätta upp Anders Behring Breiviks manifest, kritiserades den för att hjälpa Breivik att föra ut sitt budskap. ”Genom att ge ännu mer uppmärksamhet åt manifestet agerar man som nyttiga idioter och dansar efter Breiviks pipa”, menade Erik Ulfsby, teaterchef på Det Norske Teatret i Oslo.

En holländsk pjäs i form en dialog mellan Anders Behring Breivik och den högerpopulistiske holländske politikern Geert Wilders, orsakade protester i både Amsterdam och Norge. Det var dramatikern Theodor Holman som stod bakom dialogen, som hade premiär i Amsterdam i mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet