Nanna Johansson och Jonatan Unge utforskar spelvärlden i en ny podcast. Foto: TT/Spela Spel/SR

”Två idioter som pratar om spel”

Publicerad

I snart tio års tid har de gjort skoningslös satir om samtid och samhälle i program som Tankesmedjan och Lilla Drevet. Nu tar komikerna Nanna Johansson och Jonatan Unge med sig humorn in i spelvärlden, i en ny podcast.

Malmö har på senare år vuxit fram som radiohumors nya huvudstad i Sverige. Nu intar två av dess centralgestalter, Nanna Johansson och Jonatan Unge, spelvärlden i den nya podden ”Spela spel”.

– Vi är absolut inga experter, mer som två idioter som pratar om spel, säger Nanna Johansson.

– Tanken är att det ska vara lite mer humor än i annan spelbevakning. Podden handlar mycket om spelglädje, själva upplevelsen av att spela, säger Jonatan Unge.

Den politiska satiren kommer fortsätta ta plats i sammanhang som Lilla Drevet, Februaripodden och Nanna Johanssons seriealbum, men i ”Spela spel” är tanken att skapa något personligt snarare än politiskt.

– Vi kommer båda från en humor med superkoll på alla nyheter. Vi ville komma bort lite från det och fokusera mer på det som känns kul och spännande, vad vi spelar just nu, säger Nanna Johansson.

Inaktuell spelbevakning

”Spela spel” kommer därför fungera som en sorts ”inaktuell spelbevakning”, enligt duon. Avsnitten, som kommer ut varannan vecka, kan lika gärna gå tillbaka i spelhistorien, djupdyka i ett nytt släpp eller föra ett humoristiskt samtal om spelkulturen i sig.

I det första avsnittet pratar de om fenomenet pusselhybris i spel som ”The Witness”, den tillfredställande känslan av att bli uppäten av en björn i ”Far Cry: Primal” och hur man förklarar för sitt barn att man blåst alla pengar på spelkort i ”Hearthstone” .

– Det finns en brist på humor i bevakningen av spel, trots att det finns så mycket humor– blinkningar och referenser – i dem, säger Jonatan Unge.

Vad beror det på?

–  Jag tror att det finns en rädsla för folk att blanda in humor, eftersom det fortfarande inte är fint att spela. Man vill så gärna bli tagen på allvar.

Gästas av spelvärlden

I framtiden är det tänkt att podden ska gästas av utvecklare och manusförfattare ur Malmös växande spelscen. Bland annat kommer komikern Moa Lundqvist medverka för att prata om varför spel som är populära bland kvinnor, som The Sims och Candy Crush Saga, har så låg status.

Förhoppningen är att kunna nå både gamers som spelar varje dag och de som bara har ett ytligt intresse.

– När folk säger att de inte tycker om spel tycker jag alltid att det är en så sinnessjuk sak att säga: Vad menar de? Det är som att inte tycka om film... Idag, när det finns så himla mycket spel, finns det ingen som inte kan hitta ett de tycker om, säger Jonatan Unge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.