Programvärd Eva Hamilton samt fyra av de nominerade i kategorin Årets avslöjande: My Vingren, Martin Fredriksson, Christian Holmén och David Baas. Foto: Jon Lindhe/SVT

Röster från presskonferensen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna var på plats och pratade lite extra med två av de nominerade. My Vingren från Researchgruppen och Sîlan Diljen från SR.

My Vingren

”För att ha röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte.” Så löd en del av motiveringen till Expressens och Researchgruppens arbete ”SD och näthatet”. My Vingren berättar hur man gick till väga i researchprocessen.

Journalistpriset 2014

– Vi utgick från olika hatsajter som Avpixlat, Friatider och Exponerat bland annat, och så har vi gått igenom vilka som skriver i kommentarsfälten, förklarar My Vingren.

Under några veckor publicerade Expressen en rad reportage om Sverigedemokratiska politiker som uttryckt sig rasistiskt. Anledningen att det bara var SD-politiker som avslöjades beror enligt My Vingren på att de bara var dem som uttryckte sig på detta sätt.  

– Vi sökte efter alla politiker som ställt upp i alla val. Vi hade inte på förhand bestämt hur det skulle bli med publiceringarna, säger My Vingren.

Silan Diljen

Projektet ”Min flykt” – som nominerades till kategorin årets förnyare – började med att Silan Diljen gjorde en P1-dokumentär om sin egen familjs flykt till Sverige för trettio år sedan.   

– I samband med det ville vi lyfta andra flyktberättelser. Så då gjorde vi det och fick in flera hundra, som vi sedan gjorde radio av, säger Silan Diljen.

Berättelserna blev sedan en Dramatenpjäs och norska NRK har nu gjort sin egen version av ”Min flykt”.

Hur känns det att ha nominerats till årets förnyare?

–Det jag tycker är det nya och unika är att vi samlade in många berättelser med stor bredd, och att det var på de berördas villkor. Det va de som ägde berättelsen, säger Silan Diljen.

På det sättet fick man fram bredare berättelser menar Silan Diljen.

– Vi fick berätta det som är jävligt tragiskt med att fly, men även det som har stärkt människor. Det finns en stolthet i de här berättelserna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistpriset 2014

Mer i ämnet