Helin, Benkö och Wolodarski Foto: TT

Wolodarski: Eva lämnar SVT starkare än när hon kom

Uppdaterad
Publicerad

Peter Wolodarski, Cilla Benkö och Jan Helin om Hamiltons betydelse för mediesverige efter beskedet om att hon tänker sluta som vd för SVT.

– Hon har gjort ett jättebra jobb för SVT. Det är bara att titta på förtroendesiffrorna och det arbetet hon gjort med SVT Play, säger DN:s chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski efter beskedet att Eva Hamilton kommer sluta som vd för SVT.

– Eva Hamilton har fattat svåra beslut men ändå lyckats vara populär bland anställda. Hon lämnar SVT starkare än när hon kom, säger han.

Medier

Jan Helin: Hon är nyskapande

Aftonbladets vd Jan Helin berättar att han tycker att Eva Hamilton varit ”drottninglik” i sitt ledarskap.

– Hon har varit imponerande och inspirerande i sitt ledarskap. Det sätt hon har lyckats balansera mellan att populärisera SVT och att bibehålla den publicistiska idén har gjort att hon blivit mycket av en förebild för mig, säger han och tillägger att hennes sätt att utveckla SVT på webben är väldigt nyskapande.

Inflytelserik röst för mediesverige

Både Jan Helin och Peter Wolodarski framhåller Hamiltons framträdande del i publicistiska frågor.

– Hon har varit en inflytelserik röst. Hon kommer ju från journalistiken och har därför haft stor trovärdighet i publicistiska frågor, säger Peter Wolodarski.

Cilla Benkö: ”Hon har lyckats”

Även Sveriges Radios vd Cilla Benkö anser att Eva Hamilton har spelat en viktig roll för SVT och medieverige.

– Tittar man i backspegeln de senaste åtta åren så ser man att hon har lyckats. Både rent ekonomiskt men också att hon fått en bred publik och att SVT:s förtroendesiffror är så höga.

På vilket sätt tycker du att hon har förändrat SVT?

– Hon införde tydliga profileringar och skapade en acceptans för ett SVT med smala kulturprogram som Korrespondenterna i kontrast till program med en riktigt bred målgrupp. Den blandningen är bland det viktigaste för public service och något hon gjort väldigt bra.

Vågar inte gissa på någon efterträdare

Varken Cilla Benkö, Jan Helin eller Peter Wolodarski vågar ge sig på en gissning eller tips på vem som skulle kunna axla rollen som vd för SVT.

– Vem det är blir så år det ett svårt jobb som personen kommer ta över. Det finns inget som garanterar att man kommer lyckas, säger Peter Wolodarski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet