Foto: TT Bild.

Sensationell Alibaba-debut på börsen

Uppdaterad
Publicerad

De högt ställda förväntningarna överträffades när Alibaba gjorde debut på New York-börsen.

Efter bara några minuters handel handlades aktien för nära 100 dollar.

– En otrolig succé, säger Günther Mårder på Nordnet.

Fredagens handelsstart med Alibaba fick skjutas upp i drygt två timmar i takt med att köporder strömmade in. När handeln väl inleddes hade priset skjutit i höjden. Priset var inför börsintroduktionen satt till 68 dollar, men när handeln öppnade kostade aktien drygt 92 dollar.

– Den här starten saknar motstycke. En otrolig succé för Alibaba när de närmade sig 100 dollar redan efter några minuter. Det här gör ägaren Jack Ma till en av världens allra rikaste, säger Günther Mårder på näthandelsbolaget Nordnet.

Många svenska intressenter blev utan aktier på grund av det höga priset. På Nordnet ville de i snitt lägga 73 dollar per aktie.

– Kursen steg med 40 procent i den inledande handeln. I mina vildaste fantasier kalkylerade jag med 85-90 dollar, säger Günther Mårder.

Enligt AFP kan noteringen inbringa 25 miljarder dollar och då blir det nytt rekord. Men enligt Reuters uppgifter kommer noteringen ”bara” att inbringa 21,8 miljarder dollar.

Världens hittills största börsnotering är Agricultural Bank of China 2010, som inbringade 22,1 miljarder dollar.

Intresse bland svenskar

Den kinesiska näthandelsjätten Alibaba grundades 1998 av engelskläraren Jack Ma. Det handlar alltså en en handelsplats i likhet med Tradera och Blocket. I dag har företaget växt med enorma proportioner, det kontrollerar över 80 procent av Kinas e-handel och värderas nu till långt över en biljon kronor – mer än dubbelt så mycket som H&M.

I Sverige har intresset för näthandel från Kina ökat. Enligt Postnords e-barometer uppger var fjärde konsument i Sverige att de handlat från Kina under det andra kvartalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.