Foto: TT

Alliansen till hård attack mot Åkesson i partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

I partiledardebatten var det framför allt alliansledarna som utmärkte sig för ovanligt hårda angrepp på Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraterna – och mycket kom att handla om Ryssland.

– Jag undrar om ditt ansvar som partiledare för att se till att det inte sker infiltration eller säkerhetsrisker hos dina ledamöter och anställda, sa Anna Kinberg-Batra (M).

Det hon syftade på var den märkliga historien om den anställde tjänsteman på Sverigedemokraternas partikansli som visat sig uppträda under olika identiteter och ha märkliga ekonomiska band till en rysk affärsman. Centerpartiledaren Annie Lööf fortsatte:

– För mig är det glasklart. Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen, men inte heller in i de svenska riksdagskorridorerna.

”Menar inte att skratta”

Jimmi Åkesson (SD) drog på munnen åt Annie Lööfs anklagelse vilket fick centerledaren att upprört hävda att han hånlog.

– Jag menar inte att skratta, men det blir lite bisarrt faktiskt, sade Åkesson. Det är en av de värsta konspirationsteorier jag hört i den här kammaren någonsin.

Däremot utesluter inte heller Åkesson att den nu uppsagde tjänstemannen haft skumma avsikter.

– Huruvida han var rysk spion eller inte är inte klarlagt och det kommer det förmodligen aldrig bli heller, men om det vore så, så vore det naturligtvis mycket allvarligt.

Förnekar Ryssland-koppling

Annie Lööf forsatte med att peka på att SD röstat på Rysslandsvänliga resolutioner i EU-parlamentet och inte tagit avstånd från Putin, något Jimmie Åkesson förnekade.

– Vi markerar konsekvent mot Ryssland. Inte minst sedan den olagliga annekteringen av Krim, invände Åkesson och pekade på att de säkerhetspolitiska problem Sverige hamnat i beror på att Allliansen monterade ned det svenska försvaret.

Jan Björklund (L) fortsatte det samlade borgerliga angreppet på Sverigedemokraterna genom att fråga varför Åkesson inte sett till att de två riksdagsledamöter som varit i blåsväder senaste veckan blir uteslutna.

”Ofattbara uttalanden”

Det handlar om Anna Hagwall som skrivit en motion med antisemitiska undertoner och om den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt som i en film skrattar åt tyska nazister som sparkar på döda får och kallar dem för ”die Juden”.

– Det är ofattbara uttalanden som görs av sverigedemokrater. I varje annat parti så hade dessa ledamöter fått lämna sina uppdrag och om de vägrat lämnat sina uppdrag så hade man uteslutit dem, sade Björklund.

Jimmie Åkesson svarade att Hagwall har blivit av med viktiga uppdrag men inte kan berövas sin riksdagsplats. I Oscar Sjöstedts fall är han övertygad om att partikamraten inte är antisemit – men att filmen visar på ett osmakligt sätt att skämta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.