Djiboutis ambassadör hävdar att Wallström genom sina uttalanden lägger sig i Saudiarabiens interna angelägenheter. Foto: TT

Djibouti: ”Wallström angriper muslimer”

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade Bahrain att man fördömer svenska utrikesministerns uttalanden om Saudiarabien. Nu ansluter Djibouti – och hävdar att uttalandena kränker muslimer i hela världen.

Den diplomatiska krisen efter det avslutade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien fortsätter.

Nu uttalar sig även Djiboutis ambassadör i Saudiarabien – och går föga förvånande på Saudiarabiens linje och fördömer utrikesministerns uttalanden om mänskliga rättigheter. Wallström har tidigare bland annat sagt att Saudiarabiens metoder är ”medeltida”.

Saudiavtalet

Riktar in sig på muslimska länder

I ett uttalande till den statliga, saudiska nyhetsbyrån SPA hävdar Djiboutis ambassadör att man från svenskt håll ”angriper muslimer” och att Sverige sannolikt kommer att fortsätta angripa länder som tillämpar sharia-lagar.   

– Många länder i väst hävdar att de försvarar mänskliga rättigheter, men det är dubbelmoral. Särskilt när det är relaterat till Palestina, Rohingya-muslimer i Myanmar och rättigheter för muslimska minoriteter i deras länder,  säger ambassadören Ziauddin Bamakhrama.

Förnärmar samtliga muslimer

Enligt International Islamic News Agency säger ambassadören att talar man illa om islams födelseplats förnärmar man hela världens muslimer.

Kedja av händelser

Saudiarabien valde i förra veckan att plocka hem sin Stockholmsambassadör Ibrahim bin Saad bin Al-Brahim. Det efter att svenska regeringen meddelat att man avslutar det militära samarbetsavtalet med kungadömet.

SVT Nyheter har sökt Margot Wallström för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet