Foto: TT

Attefall vill skärpa reglerna kring attefallshus

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan reformen med attefallshus, som kan uppföras utan bygglov. Husen skulle bland annat motverka bostadsbristen, men än så länge har mycket få bostäder byggts. Stefan Attefall själv vill nu att den nya regeringen skärper reglerna i hans reform.

Reglerna om attefallshus innebär bland annat att man kan bygga ett hus på max 25 kvadratmeter på tomten. Det behövs inget bygglov – däremot måste man göra en bygganmälan till kommunen och den ska bli godkänd.

En av regeringens intentioner var att kunna minska bostadsbristen, och för ett år sedan var förväntningarna på reformen stora. Till exempel menade Villaägarnas riksförbund att det kunde skapas upp till 200.000 nya bostadstillfällen.

Svalt intresse

Men hittills är intresset betydligt mindre, det visar en enkät som Sveriges Television gjort i landets kommuner. Drygt 200 av landet 290 kommuner har svarat.

De kommunerna har mottagit drygt 7351 anmälningar om att bygga attefallshus. 5150 anmälningar har godkänts. Ungefär var tionde, 509 anmälningar, har gällt en så kallad komplementsbostad.

Intresset för att bygga attefallshus har varit störst i stockholmstrakten, närmare bestämt Värmdö, Norrtälje och Österåker, följt av Gotland och Halmstad. Ungefär samma kommuner ligger i topp för de startbesked som delats ut.

Men det handlar i huvudsak inte om bostäder utan om gäststugor, förråd och liknande. Flest bygganmälningar om en så kallad komplementsbostad har inkommit i Huddinge, följt Karlskrona, Härjedalen och Borås.

Om man ser till de tre storstadskommunerna är intresset istället mycket litet. I Göteborg har det kommit in 19 anmälningar om att bygga en komplementsbostad. I Stockholm och Malmö har det inte lämnats in någon alls.

Attefall kritisk

Förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) är siffrorna till trots nöjd med sin reform, däremot är han mycket kritisk till hur kommunerna behandlar anmälningar.

– Ett av problemen jag ser är att kommunerna hanterar ansökningar så olika, både med avgiftssättning och med attityden. Det finns många kommuner som gör allt för att bromsa och krångla till det, säger Stefan Attefall till SVT Nyheter.

Han tycker att kommunerna bör ta sitt ansvar för att reformen ska fungera. Men han tycker också att reglerna behöver modifieras, därför uppmanar han nu den nya regeringen att skärpa till regelverket.

– Man borde se till att det finns en tidsgräns för hur länge man får hantera ett anmälningsärende. Vi tog fram ett underlag i den förra regeringen, nu hoppas jag att den nya regeringen fattar beslut om det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.