Kvinnorna som fryser ned sina ägg löper risk för flera allvarlig och besvärlig biverkning, men de drabbar endast omkring en procent av patienterna. Bland annat kan kvinnor drabbas av överstimulering vilket innebär att äggstockarna växer kraftigt som svar på den hormonbehandlingen patienten genomgår innan äggen plockas ut och det kan orsaka smärta och blödningar.
Kan förutse vem som drabbas
Det kan också hända att buken fylls med stora mängder vatten, i vilket fall man måste söka hjälp på sjukhus, tillfälligt oregelbunden mens och depression under en kort tid hör också till de möjliga biverkningarna. Inga av dem är dock bestående och läkare kan oftast i god tid se vem som löper risk att få biverkningarna.
– Det finns de som är jättekänsliga och råkar de ut för till exempel överstimulering kan det bli jättebesvärligt. Det är inte så att biverkningarna är obefintliga, men de kan behandlas på ett bra sätt. Principiellt är nedfrysning livsfarligt och det finns dödsfall registrerade, men de går långt, långt tillbaka i tiden. I dag kan vi se i tid för vilka det kan få allvarliga följder och avbryta behandlingen, säger Outi Hovatta, professor på Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet.
Leder inte till infertilitet
Metoden leder heller inte till att äggen i äggstockarna blir färre eller till permanent infertilitet.
– Sådan risk finns inte, men man kan bli allvarligt sjuk under en period.
Hon tycker att det är bra att möjligheten att frysa sina ägg finns, men tillägger att de stora företagen i USA som nu erbjuder behandlingen som en löneförmån skulle kunna fundera på alternativa lösningar för att underlätta för sina kvinnliga anställda att bli mödrar.
– Här i Norden skulle det vara onödigt att erbjuda det för man har alla möjligheter att få barn i tid. Man har föräldraledighet för både mammor och pappor, föräldrapenning finns ... I USA får kvinnor två månader ledigt. Google borde i stället erbjuda en längre föräldraledighet till sina anställda.