Nu ökar försäljningen av vegetabiliska mejeriprodukter, som sojamjölk, havremjölk och mandelmjölk.
LÄS MER: Livsmedelsverket: ”Ingen anledning att sluta dricka mjölk”
Gomorron Sverige intervjuade Anna Richert, handläggare på Världsnaturfonden och Clarissa Liljander, dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus, om den senaste mattrenden.
Varför ökar försäljningen av vegetabiliska produkter?
– Konsumenterna har fått upp ögonen för de här produkterna och nu finns det en stor variation av produkterna i hyllorna, och de ses som hälsosamma och klimatsmarta alternativ.
LÄS MER: Mycket mjölk kan förkorta livet
– Havre kommer ju från en växt, vilket gör att klimatpåverkan blir väldigt mycket lägre och du får i dig många andra nyttiga ämnen. Väldigt positivt, säger Anna Richert.
Klarar vi oss lika bra utan animaliska mejeriprodukter?
– Absolut, så länge man väljer berikade alternativ. Det finns många fantastiska produkter, men alla är inte berikade med kalcium, vitamin B och -D, vilket mjölken är en stor källa till i vår dagliga kost, menar Clarissa Liljander. Så kom ihåg att välja den berikade, så att man inte går miste om viktiga näringsämnen.
Varför ska vi ha konstgjorda produkter om det redan finns näringsrik animalisk mjölk?
– Om man till exempel är allergisk mot komjölksprotein, så är det ju fantastiskt med så många andra alternativ. Du kan laga exakt samma mat med till exempel creme fraiche utan att ta bort någon ingrediens.
Är de här produkterna alltid klimatsmarta?
– Mandelmjölk ger till exempel ett stort vattenavtryck. Mandlar kan odlas i Kalifornien och stora mängder med vatten används till odlingar. Om du vill äta klimatsmart så kan du tänka på att äta produkter som odlas i närheten, säger Anna Richert.
LÄS MER: Vårt mandelsug bidrar till vattenbristen
Vad mår man bäst av – animalisk eller vegetabilisk mjölk?
– Båda är nyttiga. Du behöver inte välja bort någon utav dryckerna av hälsoskäl. Om man vill äta hälsosamt och tänka på klimatet så tycker jag att man ska se över hur mycket chips, läsk och godis man äter, som varken är hälsosamma eller klimatsmarta, avslutar Clarissa Liljander, dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus.