Livsmedelsverket rekommenderar en total konsumtion av mjölkprodukter på 2–5 deciliter per dag. Foto: TT

Livsmedelsverket: ”Ingen anledning att sluta dricka mjölk”

Uppdaterad
Publicerad

Ät en varierad kost och max 2–5 deciliter mjölkproduker per dag, råder Livsmedelsverkets rekommendation. Studien som pekar på en förtida risk att dö av mjölk bygger på en mycket hög mjölkkonsumtion, påpekar verkets expert.

Enligt en studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet är risken att dö en förtida död nästan tre gånger högre för kvinnor som dricker minst tre glas mjölk per dag och äter frukt eller grönsaker högst en gång per dag, jämfört med dem som dricker högst ett glas eller inget alls och äter mer frukt och grönt. För män är risken för en förtida död ”bara” 30 procent högre än för dem som sällan eller aldrig dricker mjölk.

Anledningen till den ökade risken tros vara att mjölken har låginflammatoriska egenskaper. Dessa motverkas i viss mån av antioxidanter i frukt och grönt.

Bygger på hög konsumtion

Livsmedelsverket anser dock inte att det finns anledning att vara orolig. Verket rekommenderar att man ska tillgodose kalciumbehovet med 2–5 dl av mjölkprodukter per dag. Då ingår all mjölkkonsumtion; ost, fil, yougurt, mjölk i kaffet och i matlagning.

– Studien baseras på en hög mjölkkonsumtion, tre glas motsvarar sex deciliter mjölk enbart som dryck per dag. Då är inte annan mjölkkonsumtion inräknad, säger näringsfysiolog Irene Mattisson på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Hon pekar på att studien baseras på data från perioden 1987–1997, och sedan dess har vårt konsumtionsmönster ändrats.

– I senaste studien från Livsmedelsverket från 2010–2011, tittade vi på medelintaget som var 1,5 deciliter per dag vilket är lågt. Med fil och yougurt hade 95 procent en konsumtion under 5 deciliter dag. Mjölk är inte en måltidsdryck längre.

”Varierad kost viktigast”

Det finns andra faktorer som kan förklara studiens resultat, anser hon.

Andra studier om mjölkprodukters inverkan på hälsan har gett något annorlunda resultat. Bland annat har magra mjölkprodukter visat sig ha en positiv effekt.

– Det finns ingen anledning att sluta dricka mjölk i liten mängd. Den innehåller bra näringsämnen, bland annat kalcium och jod. Ät från olika livsmedelskällor, och ät av osötade produkter, är Irene Mattissons råd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer